Belföld

Garanciadíj-kedvezmény az elemi kárt szenvedett vállalkozóknak

Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány lemond a díjkülönbözetről, amennyiben a bankok az agrárvállalkozók áltál már korábban felvett, az alapítvány által garantált hiteleknél meghosszabbítják a futamidőt - közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel.

“A jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy az agrárvállalkozók egy része az elemi károk miatt nem tudja a megállapodott ütemezés szerint visszafizetni a korábban felvett hitelt, ezért várhatóan a pénzintézetek meghosszabbítják a kölcsön futamidejét” – áll az alapítvány közleményében.

Az alapítvány szerint az idén erőteljesen megnövekedett a hitelfelvétel és a hitelgarancia igénybevétele: míg tavaly az egész évben 30 milliárd forint hitelhez kértek garanciát az agrárvállalkozók, addig az idén már július végéig 32 milliárd forint értékű hitelhez vették igénybe ezt a szolgáltatást. A közlemény szerint várható, hogy a hitelfelvétel továbbra is dinamikusan nő, ezért az éves szintre tervezett 45 milliárd forintos garantált hitelösszeg felső határát 55 milliárd forintra emelte az alapítvány kuratóriuma.

Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány több mint 130 milliárd forintos hitelállományt garantált 1992 és 2001 között az agrárvállalkozók számára. Az eltelt egy évtizedben az alapítvány garanciavállalásainak száma 11.198 volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!