Belföld

Brit rakétacsempészt fogott el az FBI

Repülőgépek lelövésére alkalmas föld-levegő rakéta csempészésének vádjával az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) kedden a New Jersey államban lévő Newarkban őrizetbe vett egy brit állampolgárságú férfit.

Az FBI ezzel egy időben New Yorkban két, drágakő-kereskedéssel foglalkozó afgán férfit is őrizetbe vett, akik állítólag a pénzmosás szerepét vállalták volna a készülő ügyletben.

Az amerikai televíziós állomások helyi idő szerint kedden késő este kormányforrásokra hivatkozva jelentették, hogy az őrizetbe vételre néhány órával korábban került sor, s a hetek óta tartó nyomozásban az FBI mellett a brit és az orosz hírszerzés is részt vett.

Az indiai származású brit férfit azzal vádolják, hogy egy orosz gyártmányú, SAM-7-es típusú, vállról indítható föld-levegő rakétát csempészett az országba, és a televíziós híradások szerint terroristagyanús személyeknek akarta eladni azt. A források szerint a brit, illetve az orosz hírszerző ügynökök rendkívül aktív szerepet vállaltak az ügy felgöngyölítésében, olyannyira, hogy a rakétát az orosz, illetve az amerikai hatóságok előzetes tudomásával csempészték be Oroszországból egy észak-amerikai kikötőbe.

Az FBI egyelőre semmifajta hivatalos közleményt nem hozott nyilvánosságra, de bizalmas értesülések szerint azt próbálja kideríteni, ki volt a megrendelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik