Belföld

Vizsgálat indult a Cippolino Alpok Adria Utazási Iroda ellen

Államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala a Cippolino Alpok Adria Utazási Irodát azt követően, hogy bejelentések szerint néhány utassal kétszer fizettették ki a szállásdíjat egy horvátországi nyaralás során.

Andor Györgyné főosztályvezető az MTI-nek a sajtóhírekre hivatkozva elmondta: egy 50-60 fős csoport mintegy 15 tagjával az elindulás előtt, Budapesten, majd a célállomáson, Horvátországban is kifizettették a szállásdíjat.

A bejelentést követően a GKM azonnal elindította a vizsgálatot. A főosztályvezető elmondta: a társaságot az idén tavasszal jegyezték be a Cégbíróságon. Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet szerint a vagyoni biztosítékot ilyen esetben az adott évre tervezett árbevétel alapján kell meghatározni. Andor Györgyné elmondta: ennek megfelelően a Cippolino utazási irodának, amely a charter utakkal nem foglalkozik, a tervezett árbevétel 12 százalékát, de minimum 2 millió forintot kell vagyoni biztosítékként elkülönítenie. “A Cippolino utazási iroda vagyoni biztosítéka mindössze 2,4 millió forint” – mondta a főosztályvezető.


Andor Györgyné elmondta: a Cippolino utazási iroda
tulajdonosának korábbi irodáját tavaly novemberben törölték a nyilvántartásból. A társaság ugyanis nem fizette ki a kormányrendelet által előírt vagyoni biztosítékot. A főosztályvezető elmondta, hogy a hatályos jogszabály szerint csak a vezető tisztséget betöltő, a tevékenységért felelős személyeket lehet törölni, így a tulajdonost nem.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint még az idén módosítják az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet. A módosítás célja, hogy maradéktalan összhangot biztosítson az uniós irányelvek és a magyarországi szabályozás között, úgy, hogy ne romoljon az utazók pozíciója fogyasztóvédelmi szempontból, és növelje a magyar utazási irodák versenyképességét a csatlakozás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik