Belföld

Megbukott a Heathrow a biztonsági teszten

Vizsgálatot indítottak a londoni Heathrow repülőtéren kedden, miután egy magát csomagkezelőnek kiadó újságíró sikeresen csempészett át késeket és pengéket a biztonsági ellenőrző pontokon.

A Daliy Express című napilap munkatársa magas szárú cipőjében vitte át a fegyvernek is használható eszközöket az ellenőrzéseken. Mint az újságíró a Sky News hírtelevíziónak elmondta, egyetlen biztonsági ponton sem vonták felelősségre a magánál hordott eszközök miatt.

A repülőtér vezetése úgy döntött, belső vizsgálatot indít az ügyben. Illetékesei azonban már jelezték, hogy az ellenőrző pontokon fémdetektorokkal észlelték a fém jelenlétét a férfinál, de mivel ismerték, nem tartóztatták fel. Tudtak állítólag arról is, hogy az illető újságíró volt.

Nagy-Britanniában – különösen Londonban – az elmúlt hetekben ismét fokozták a biztonsági ellenőrzéseket, miután az Egyesült Államokból újabb terrorveszélyről érkeztek jelzések. A sajtó a hét végén arról írt, hogy az al-Kaida terrorszervezet aktivizálódása miatt – amerikai figyelmeztetésekre – a londoni rendőrség számára legmagasabb szintre emelték a készültségi állapotot.

Hétfőn jelentették be, hogy ősszel a londoni metróban is tartanak egy nagyszabású terrorelhárító gyakorlatot. Elsősorban azt tesztelik, hogyan és milyen gyorsan reagálnának a mentők, a rendőrség, a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szervek, ha valamelyik metróállomást vegyi vagy biológiai támadás érné.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik