Belföld

Kockázatos a szerb Beopetrol privatizációja

A legnagyobb szerb szakszervezeti szövetség ellenzi a Beopetrolnak, Szerbia második legnagyobb olajfinomítójának privatizálását, mivel az - mint állítják - katasztrofális következményekkel járna, alkalmat adna az orosz maffiának a behatolásra.

A szerb Beopetrol olajtermék-forgalmazó vállalatra a Mol és
az orosz Lukoil tett ajánlatot. A Mol a maga részéről augusztus
7-én jelentette be, hogy ajánlatot adott be a Beopetrol eladásra kínált 79,53 százalékának megvásárlására.


A szerb független szakszervezeti szövetség elnöke, Milenko
Smiljanic, a Kurir című lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy a kiírt tenderajánlatot semmissé kellene nyilvánítani.


A szerb vezetés augusztus 27-én hozza majd nyilvánosságra, hogy az ajánlatokban mekkora összeg szerepel. Az elmúlt napokban nemhivatalos hírek terjedtek el arról, hogy még kormánykörökben sem zárják ki a tender visszavonásának lehetőségét. A szerb vezetés 100 millió eurós bevételt remélt a privatizálásból, ám ezt az összeget jól informált körökben túlságosan magasnak tartják.


Az egyik, korábban a Beopetrol iránt szintén érdeklődő – meg nem nevezett- cég illetékese szerint az üzlet kockázatos, emiatt nem is tettek ajánlatot. Mint mondták, az, hogy csak két ajánlat érkezett be, figyelmeztetésül szolgálhat a szerb vezetés számára, hogy jogilag jobban elő kellene készítenie az állami vállalatok privatizálását.


A Beopetrol eladása nem csak a szerb állam és a horvát INA vállalat, a Beopetrol kútjainak korábbi tulajdonosa
között keltett feszültségeket, de a gondot okoz a cég telephelye feletti tulajdonlás kérdésének megoldatlansága és a Beopetrol-kutak környezetszennyezésének problémája is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik