Belföld

Többfrontos küzdelemre számít a kormány

Többfrontos háború kialakulására is számítanak kormánykörökben, nyilatkozták a Világgazdaságnak. A reformintézkedések kapcsán előre kalkulált feszültségek mellett ugyanis a vártnál roszszabb gazdasági helyzetből adódó nehézségekkel is szembe kell néznie a koalíciónak, most, illetve az ősszel.

Bérpolitikai feszültségek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, agrárszervezetek tiltakozása az alacsonynak mondott aszálykár-támogatás miatt, vagy éppen a héten kulmináló feszültség a gyógyszerár-támogatás miatt – csak néhány kiemelés az elmúlt napok címlapos sajtóhíreiből, melyekben rendre a kormány a negatív „főszereplő”.

Kormányzati körökben több politikus is úgy fogalmazott, „túl sok” háborúba sodródik egyszerre a kabinet, aminek az ősszel nyilvánvaló népszerűségvesztés lesz az ára. A helyzet súlyosabbnak tűnik, mint azt korábban vélték, pedig az ügyek egy részével előre kalkulált a koalíció, s a miniszterelnök is több ízben nyilatkozott arról, hogy az elodázhatatlannak tartott reformokban a kabinet a várható ellenállás esetén sem hátrál meg.

Míg tavaly „örömköltségvetés” született, az idén hosszú évek óta nem látott viharok kísérik a büdzsé összeállításának előkészületeit. Egyelőre a kormány sem tudta felmérni, melyik fronton mire is számíthat, és meddig is tarthatnak az ütközetek. A helyzetet nehezíti, hogy az ügyek több csoportra bonthatók: miközben a kormány kénytelen álláspontját védeni a szakszervezetekkel, a lakossággal, az ágazati érdekképviseletekkel, s persze az ellenzékkel szemben, addig a koalíción, illetve az MSZP-n belül sincs béke. A szocialisták által vártnál lényegesen „masszívabb” az SZDSZ ellenállása az szja-tábla ügyében.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik