Belföld

Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít

A ködös Albionban számtalan kicsi és gyors versenyautó született, ám ezek közül kétségtelenül a Lotus Super Seven pályafutása a legkiemelkedőbb. Évtizedek után is igazi favorit.


Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít 1

A legendás brit sportkocsi, a Super Seven pályafutása az ötvenes évek végén indult. A Lotus atyja, a híres versenyautó-konstruktőr Colin Chapman akkor határozta el, hogy épít egy, a közúton és a versenypályán egyaránt jól használható mini versenygépet. A koncepció lényege, hogy nem a hatalmas motorteljesítményt favorizálta, hanem a minimális önsúlyt. Ennek érdekében a kocsi rendkívül egyszerű felépítésű, ugyanakkor könnyű szerkezeti elemekből összeálló vázat kapott, melynek design-ja leginkább a korai versenyautókéra emlékeztet.


Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít 2

Klikk a képre!

A kocsi hatalmas sikert aratott a fiatalok körében, egy csapásra sikermodell lett a Lotusból. Ám a hetvenes évek elején a cég pénzügyi helyzete meggyengült, és eladni kényszerült a Seven licencét, így 1973-óta a Caterham, egy másik brit manufaktúra készíti a kocsikat. A kis cég folyamatosan fejlesztette a modellt, az a mai napig az egyik legsikeresebb betontorpedó.


Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít 3

Lélegzetelállító élményautó

A siker titka kétségtelenül az, hogy megtartották az eredeti elgondolást, ugyanakkor továbbfejlesztették a rendkívül kis tömegű kocsi ötletét. Napjainkban már a legkorszerűbb anyagokat használják a karosszériához, így a vázakat alumínium és karbon karosszériaelemek borítják. A kocsi többféle verzióban, sokféle motorral kapható, így lehet választani klasszikus modellt, vagy akár az MG motoros 230 lóerős szuperkönnyű verziót is, mely mindössze 3,4 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig 240 km/óra.

A teljesítménytől függetlenül azonban mindegyik kocsi különleges élményt nyújt, hiszen a pilóta rendkívül alacsonyan ülve, egészen más perspektívából szemléli az utat, ráadásul a kocsi remek futóművének köszönhetően elképesztő kanyarsebességekre képes. A kis tömegnek azonban ára van, a kocsiban semmilyen felesleges extra nem kapott helyet, így kimaradt az elektromos ablakemelő és a klíma is. Az utóbbira valójában nincs is szükség, hiszen a nyitott kocsiban már százas tempónál orkánerejű szél tombol.

 A rekorder

Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít 4

Klikk a képre!A Caterham versenygépek számos rekordot tartanak a világ versenypályáin, de mind közül talán a 0-100-0 nevű a legérdekesebb. A verseny lényege: 100 mérföldre gyorsulni, majd megállni minél gyorsabban. Ebben a műfajban a Caterham R500 Superlight a bajnok, ami 11,25 másodperces eredményével olyan szupersportkocsikat utasít maga mögé, mint a Lamborghini Murcielago, vagy a McLaren F1. Az R500-asnak csupán 7,26 másodperc kell a 160-as tempó eléréséig, a megálláshoz pedig még 4 másodpercre sincs szüksége.

Díszpéldányok

Az elmúlt harminc évben tízezer szuperkönnyű Seven sportkocsi talált gazdára, több mint 40 különféle változatban. Ezek között van néhány igazi különlegesség is, így például az 1997-es Superlight R500-as, mely jelenleg is tartja a nürnburgringi pályacsúcsot.

A Caterham a harmincadik születésnapot is emlékezetessé kívánja tenni, ezért két kisszériás modellt is bemutat: a Tracksport fedőnevű változatot kifejezetten versenypályákra szánják, és összesen 15 példányt készítenek belőle.


Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít 5

Tracksport

A kocsit 1,8 literes, 140 lóerős MG Xpower motor hajtja, 5,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig 200 körül alakul. A versenygépet már szériában felszerelik a FIA szabályoknak megfelelő biztonsági berendezésekkel, így a tulajdonosok akár egyenesen a versenypályára is vihetik a Tracksportot.


Super Seven – a kicsi kocsi még mindig hódít 6

SV 30-as

A másik jubileumi példány a hagyományosabb külsejű, arisztokratikus sötétzöld színű SV 30-as. A hosszabb tengelytávú, szélesebb modell leginkább a közúton érzi jól magát. A kirándulásokra termett géphez ráadásul ajándékba adnak egy hosszú hétvégét az Egyesült Királyság 15 Hiltonjának bármelyikébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik