Belföld

Szabad a vásár Irakban – az amerikai olajvállalatoknak

Az amerikai olajvállalatok szabad kezet kaptak Irakban elnöküktől. A Spiegel Online jelentése szerint az "Executive Order 13303" nagy csendben kibocsátott elnöki rendelet még az emberi jogi és környezetvédelmi kérdésekben is mentességet biztosít számukra minden eljárás alól és semmisnek nyilvánít minden, az iraki olajat, illetve az iraki fejlesztési alapot érintő ítéletet és folyamatban lévő bírósági ügyet.

A Bush elnök által szignált rendelet heves ellenérzéstváltott ki még amerikai jogtudósok körében is. “A rendelet szövegezése kísértetiesen emlékeztet a hadbíróságok jogosítványaira” – nyilatkozta Jamin Raskin, az American University alkotmányjogásza a Los Angeles Times napilapnak. Különösen a “minden bírósági eljárás semmisek tekintendő” kitételt tartja aggályosnak a jogtudós, aki szerint ez lehetővé teszi az amerikai olajvállalatok kivonását a polgári- és/vagy büntetőperek hatálya alól.

Tom Devine, a Government Accountabilty Project igazgatója szerint még az is előfordulhat, hogy esetleg minden amerikai vállalat büntetlenséget vindikál magának Irakban. Hasonló aggodalmainak adott hangot Betsy Apple az Earth Rights International munkatársa az elnöki rendelettel kapcsolatban. Véleménye szerint amerikai olajvállalatok például akár elavult technológiát alkalmazó tankerekkel is szállíthatják az iraki olajat anélkül, hogy az elnöki menlevél birtokában bárminemű jogkövetkezménnyel kellene számolniuk egy esetleg bekövetkező környezetszennyezés miatt.

Az amerikai kormány a fenti és hasonló aggodalmakat a rendelet “téves értelmezésének” és teljességgel megalapozatlannak tartja. Taylor Griffin pénzügyminisztériumi szóvivő szerint a rendelet csakis és kizárólag a fejlesztési alapba áramló iraki olajbevételek jogi védelmét szolgálja. “A rendelet nem a vállalatok pénzét, hanem az iraki nép pénzét hivatott megóvni” – fogalmazott a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik