Belföld

Postaládák tolókocsival közlekedők számára is

Új postaládákra cseréli és a mozgáskorlátozottak, a kerekesszékkel közlekedők számára is elérhető magasságban helyezi el az ország több mint 15 ezer levélgyűjtőjét 2005 végére a Magyar Posta Rt. - közölte a társaság vezérigazgatója újságírók előtt pénteken Budapesten.

Az első új postaládát Szabó Pál, valamint Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter és Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete Országos Szövetségének irodavezetője jelenlétében helyezték el az Üllői út egyik postahivatala előtt.

“A postaládák mintegy fél méterrel kerülnek alacsonyabbra, ez azonban fontos távolságot jelent a közgondolkodásban” – mondta a sajtótájékoztatón Lévai Katalin, hozzátéve: a gesztus mintát jelent a jövőre nézve.

A tárca nélküli miniszter szólt arról is: azt tervezik, hogy felülvizsgálják a hozzáférhetőség, az elérhetőség szempontjából a közbeszerzési eljárások elvét. A Magyar Posta Rt. tulajdonában lévő 16.751 piros postaládából jelenleg csak 1370 elérhető a mozgáskorlátozottak számára, a többit cseréli le, alakítja át programja keretében a társaság – ismertette Szabó Pál.

A vezérigazgató közlése szerint a 3260 postahivatal közül is csak mintegy 170 képes megfelelő szolgáltatást nyújtani a fogyatékkal élőknek. Véleménye szerint a mobil postaszolgáltatás létrehozásával a legtöbbet éppen a mozgáskorlátozottak nyernek, hiszen a levelek a kapujukig eljutnak, közvetlenül a kezükbe kerülhetnek.

“A postaládák lecserélése újabb lépés a mindenki számára használható világ elérése felé” – fogalmazott Szakály József. Az irodavezető megerősítette, hogy a mobil postaszolgálat valóban könnyebbséget jelent a mozgáskorlátozottak számára. Tájékoztatása szerint a Magyar Posta 2001-ben 49, tavaly pedig 41 postahivatalt akadálymentesített, s e munkát az idén is folytatja.

Szakály József kitért arra is, hogy Magyarországon az orvosi rendelőknek csak mintegy 12 százaléka, az önkormányzatoknak pedig mindössze 18 százaléka megközelíthető a mozgáskorlátozottak számára.

Magyarországon az 1850-es évek elején jelentek meg közterületen a postaládák, amelyeket akkor még fekete-sárga, kétfejű sassal díszítettek – olvasható az eseményre összeállított írásos tájékoztatóban. A kiegyezést követően a zöld színű postaládákat nemzeti színekkel festették, napjainkra pedig piros színűvé váltak a levélgyűjtők. Jelenleg a piros postaládák mellett 4.517 külterületi és – a kistelepüléseken, a tanyavilágban – 127 belterületi, támpont-rendszerű levélszekrény található.

A mostani program keretében az utóbbiakat is lecserélik, egységesítik továbbá a levélgyűjtők kiürítésének időpontját jelző táblákat. A több mint egymilliárd forintos program keretében a posta e hónapban közbeszerzési eljárást hirdetett új postaládák gyártására, amelynek eredményeként már az idén minden negyedik levélgyűjtőt újra cserélik. A vonatkozó törvény és kormányrendelet értelmében minden, postával rendelkező település belterületén legalább egy postaládát kell telepíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik