Belföld

Magyar ElectroWorldöt adott el a Skanska

A svéd Skanska ingatlanfejlesztő és üzemeltető cég értékesítette két budapesti és két prágai bevásárlóközpontját - közölte a társaság pénteken.

A négy ingatlant összesen 475 millió svéd koronáért (51,6 millió euró) a nagy-britanniai székhelyű Pricoa Investment Management ingatlanüzemeltető cég vásárolta meg. A Skanska közleménye szerint az egyik magyarországi ingatlan a Dixons-csoport (ElektroWorld) kezelésében lévő, 2002 novemberében
átadott soroksári bevásárlóközpont, a másik pedig egy Budakalászon épülő, 2003 novemberében elkészülő bevásárlóközpont.

A Skanska januárban jelentette be, hogy stratégiai váltás miatt felhagy a magyarországi építőipari tevékenységével. Horváth Emese, a cég projektigazgatója korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar leányvállalat 2001-ben kétmilliárd forint bevételt ért el az előző évi 1,5 milliárd forinttal és az 1999-es 1 milliárd forinttal szemben.

A bevétel növekedése mögött elsősorban a West End Business Center (WEBC) folyamatos átadása, az abból származó bérleti díjak álltak. (A WEBC a West End City Centerrel szemben lévő komplexum a Váci úton.) A Skanska 2001 decemberben 630 millió svéd koronáért, vagyis mintegy 16 milliárd forintért adta el a WEBC-t német biztosítóknak.

A Skanska első magyarországi beruházása a Budapest
belvárosában lévő East-West Business Center volt, melyet 1991-ben adtak át. A Skanska építette meg a Ferihegy 2B terminált, aminek költsége összesen 119,8 millió dollárt tett ki. Emellett az Ikea áruházakat, az Ericsson Office-t, a West Gate Business Parkot, és a Science Parkot is a társaság kivitelezte.

A Skanska magyarországi cége 2001. márciusában rt.-ből kft.-vé alakult, a cég holdingként működik. Az egyes projekteket külön társaságokba szervezték, jelenleg 9 kft. van a Skanska Property Hungary Kft. 100 százalékos tulajdonában. A mostani tranzakciót két magyarországi kft. eladása révén bonyolítják le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik