Belföld

Egymillió forintos bírság a MeH-nek – a Fidesz és a MeH reagálásával

Megsértette a közbeszerzési törvényt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), mert nem biztosított esélyegyenlőséget ez év februárjában tolmácsolásra kiírt pályázatán - állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A Közbeszerzési Értesítő ez évi 31. számában közzétett határozatból kiderül, hogy a döntőbizottság egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a hivatal miniszteri kabinetjének nemzetközi titkárságát. Morvayné Vígh Katalin, a Közbeszerzések Tanácsának tagja hivatalból kezdeményezett jogorvoslati eljárást a nemzetközi titkárság februárban kiírt közbeszerzési eljárása ellen.

A döntőbizottság megállapította, hogy az ajánlatkérő az eljárás során figyelmen kívül hagyva a speciális eljárási szabályokat, azt a követelményt állította a meghívottak elé, hogy az ajánlat részeként, ajánlattételi határidőre – amely nem volt több 5 munkanapnál – igazoljanak tagságot a Magyar Fordítóirodák Egyesületénél.

A MeH az ajánlati felhívásban rögzített követelmény felállításával a döntőbizottság megítélése szerint olyan helyzetet teremtett, amelyben a meghívott ajánlattevők, amennyiben a felhívás kézhezvételének időpontjában nem voltak tagjai az egyesületnek, “el voltak zárva attól, hogy eredményesen részt vehessenek az ajánlatkérő által kiírt pályázaton”. A döntőbizottság álláspontja szerint a MeH ezen eljárásával “nem biztosította az ajánlattételre felhívottak számára az esélyegyenlőséget”.

Répássy nem elégszik meg a pénzbírsággal

A Közbeszerzési Döntőbizottságnak az a határozata, amellyel törvénysértés miatt, egymillió forintos bírságot szabott ki Kiss Péter kancelláriaminiszter kabinetjére, azt támasztja alá, hogy Medgyessy Péter tolmácsának hatvanmillió forintos, március 17-i fordítási szerződése “minden szempontból paródiája volt egy törvényes közbeszerzési eljárásnak” – közölte az MTI-vel pénteken a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Miniszterelnöki Hivatal a közbeszerzés elnyerésére szándékosan csak olyan pályázókat hívott meg, akik közül egyedül a miniszterelnök tolmácsa tudott érvényes ajánlatot tenni – tartalmazza Répássy Róbert közleménye.

A közbeszerzési eljárásról Kiss Péter miniszter és Gál J. Zoltán kormányszóvivő hasonló tartalmú kijelentéseit követően, Szekeres Imre államtitkár a parlament 2003. április 28-i ülésén úgy nyilatkozott: a minisztériumban lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a döntéshozatal “a közbeszerzési törvény előírásainak, szellemének, betűjének, alapelveinek teljes mértékben való betartásával folyt le” – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség felszólítja a kormányt, hogy a törvénysértésért kérjen elnézést a magyarországi fordító- és tolmácsirodáktól, amelyek joggal hitték, hogy az európai uniós csatlakozás számukra is egyenlő munkavállalási esélyeket jelent – olvasható a közleményben.

A MeH tudomásul veszi a döntést

A Miniszterelnöki Hivatal tudomásul veszi a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát arról, hogy egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a kancelláriaminiszter kabinetjét – mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI érdeklődésére pénteken.

A döntés szerint a MeH megsértette a közbeszerzési törvényt, mert nem biztosított esélyegyenlőséget tolmácsolási pályázatán. “A Fidesz újabb politikai védelmi felajánlkozására nem kívánok reagálni” – reagált a szóvivő Répássy Róbert felvetésére, aki arra szólította fel a kormányt, hogy kérjen elnézést a magyarországi fordító- és tolmácsirodáktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik