Belföld

Szigorúbb dohányzásellenes intézkedések az EU-ban

Brüsszelben rájöttek arra, hogy a cigarettázók nem veszik figyelembe a dobozokon lévő figyelmeztető feliratokat, ezért új szabályozás készül. Az EU brüsszeli központjában pedig 2004 május 1-jétől tilos a dohányzás.

Az Európai Bizottság megbízásából a nagy-britanniai Rákkutató Szervezet végzett felmérést, s megállapította, hogy a dohányosok évek óta figyelmen kívül hagyják a cigarettás dobozokon kötelezően megjelenített figyelmeztető feliratokat. A hét európai országban végzett vizsgálat eredményeit a Finnországban megtartott 12. Dohány vagy Egészség Világkonferencián ismertették.

Fekete tüdő képe a cigisdobozon?


Szakértők szerint szigorúbb reklámozási szabályokra lenne szükség, hasznos lenne például arra kényszeríteni a cigaretta-gyártókat, hogy a termék dobozára a dohány károsította emberi szervek képét tegyék elrettentő példaként. Hasonló módszereket Kanadában már alkalmaznak.

David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos a konferencián ígéretet tett arra, hogy a bizottság még 2003-ben határozatot fogad el az elrettentő színes illusztrációk használatáról. Egy olyan jogszabály bevezetéséről is szó van, amely megtiltaná a függőséget okozó adalékok használatát a dohánytermékekben, de erről várhatóan csak 2004-ben születik döntés. A bizottságnál egy olyan ajánlást előkészítésén is dolgoznak, amely az eddigi szigorításokon is túllépve, kifejezetten megtiltaná a dohányzást a munkahelyeken. (Az Európai Bizottság példát mutat, nemrégiben határozott arról, hogy 2004-május elsejével megtiltja a dohányzást a bizottsági épületekben.)

Kiszorul a reklám?

Mint ismeretes, 2005 júliusától Európa szerte tilos lesz dohányterméket reklámozni a nyomatott sajtóban, a rádióban és az interneten. (A televíziókban már régóta nem sugározhatók dohányreklámok az EU-ban.) Cigarettára csábító képeket 2005 nyarától csak hirdetőtáblákon és mozikban lehet majd látni. A bizottság azt is meg szeretné tiltani, hogy dohánycégek nyomtatott médiát és internet-szolgáltatásokat szponzoráljanak.

A WHO adatai szerint évente ötmillió ember hal meg a dohányzás következtében. A szám 2020-ra megduplázódhat, ha az országok nem tesznek hatékony lépéseket a dohányzás ellen.


euro.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik