Belföld

Félmillió diák jut szeptemberben ingyen tankönyvhöz

Várhatóan félmillió körül lesz azoknak a diákoknak a száma, akik szeptemberben alanyi jogon, ingyenesen kapják a tankönyveket - közölte Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár az MTI kérdésére a Nemzeti Tankönyvkiadó központi raktárában tartott csütörtöki budapesti tájékoztatón.

Pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre a jogosultak számáról, ugyanis az egyes kategóriák között átfedések lehetnek – tette hozzá. Szeptembertől ingyenesen kapják a gyermekvédelmi törvény értelmében a tankönyveket a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek, a három- vagy többgyermekes családban élő, illetve egyedülálló szülő által nevelt diákok és alsó tagozaton az első-negyedik évfolyamon a kiegészítő családi pótlékban részesülők.

A helyettes államtitkár tudatta azt is, hogy a jogosultak köre utóbbi kategóriában jövőre a felső tagozatos diákokkal, 2005-től a középiskolásokkal bővül. Sipos János közlése szerint a tankönyv-támogatási normatíva idén diákonként 2.400 forint, míg a kiegészítő támogatás 5.600 forint, így összesen 8.000 forintos normatíva jár az ingyenes ellátásra jogosult tanulók után.

Az 1-4. évfolyamosok könyveiért 3.500-7.000 Ft közötti összeget kell fizetni. Az 5-8. évfolyamokra járóknál jóval nagyobb a szóródás, de a tanulók többsége 6.000-15.000 forint közötti összeget fizet várhatóan a tankönyvcsomagjáért. Ettől jelentősen a 9-12. évfolyamokra járók költségei is csak abban az esetben térnek el, ha a pedagógusok egy-egy tantárgyhoz több kiegészítő kiadványt is megrendelnek.

Sipos János elmondta: a tankönyvtámogatás összege a fenntartókon keresztül jut el az iskolákhoz. Az iskolai tankönyvellátásról, így a támogatásról is a nevelőtestület dönt. Az iskolák több módszer közül választhatnak: az iskola megvásárolja a tankönyveket, és a gyermekeknek nem kell fizetniük, vagy utólag fizeti ki a tanulóknak a pénzt. A helyettes államtitkár jelezte: az intézményeknek van lehetőségük a támogatás évfolyamok közötti átcsoportosítására is. Mint mondta: ebben a szociális szempontokon túl a tankönyvek ára is szerepet játszhat.

Tankönyvvásárlási támogatásra a költségvetés 7,6 milliárd forintot biztosított. Az iskolának a tankönyvtámogatásra járó összegnek legalább 25 százalékát tartós tankönyv, az ajánlott és kötelező olvasmányok vásárlására kell fordítania.

Az egy tanulóra jutó kiadványok átlagos száma évek óta 10-12 között mozog. Az 1., 5., 7., 9. osztályban általában átlag fölötti számú kiadványt kell megvenni, de ezek jelentős részét több évig használják. Az idén az iskolák május 25-ig több mint 10 millió 800 ezer könyvet rendeltek, a későbbi rendeléseket és módosításokat jelenleg dolgozzák fel.

A 2003/2004-évi tankönyvjegyzékre 84 kiadó került fel, s az intézmények 2.540 kiadvány közül válogathattak. A listán 440 új fejlesztésű és 540 tartós tankönyv szerepel, az új kiadványok száma az első évfolyamon 26. A legdrágább tankönyv 2.100 forintba kerül, ennyit kell a földrajzi atlaszért fizetni az 5-12. évfolyamosoknak. A legolcsóbb tankönyv – felmérő feladatlapok az 1. évfolyam számára – 110 forintba kerül.

A legnépszerűbb, több tízezer példányban rendelt könyv, az első osztályos középiskolásoknak készült történelem, illetve az általános iskola 8. osztályában használt kémia könyv – ismertette a helyettes államtitkár.

Sipos János a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete elnökének felvetéséről – mely szerint a tankönyvtámogatás elosztásáról szóló új jogszabályok hiányos ismerete vagy esetleges félreértelmezése miatt előfordulhat, hogy kellő megrendelés hiányában a szeptemberi tanévkezdésre a kiadók nem gyártják le a szükséges mennyiségű tankönyvet és átmeneti tankönyvhiány léphet fel – azt mondta: “annak a fele sem igaz”.

“Nincs veszélyben a tankönyvellátás” – szögezte le, hozzátéve: az iskolák már korábban elküldték tankönyvrendeléseiket. A támogatásokat a rászorulók részére a fenntartók igénylik, azon statisztikák alapján, amelyek az iskolák felmérései alapján készültek.

Killincsányi Ágnes, a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi és marketingigazgatója elmondta: az NTK idén kilencszázféle tankönyvet jelentetett meg mintegy 8 millió példányban. Az iskolák megrendeléseiket február 28-ig leadták, s ezek alapján gyártották le a könyveket. A kiadványok átlagára 600 forint, az általános iskolai könyvekért átlagosan 495, a középiskolai kiadványokért 710 forintot kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik