Belföld

Este a miniszterelnökkel – intelmek és ígéretek

A PSZÁF-nek rá kellett volna bukkannia a K&H Equities-nél elsikkasztott milliárdok bűntényére – mondta Medgyessy Péter. Az adóváltozásokról annyit: nem kell mindent készpénznek venni.



 Célzások és kérdőjelek

A PSZÁF felelősségére utalt szerdán megjelent közleményében László Csaba is, aki Demeter Ervin vádjaira reagálva így fogalmazott: „Nem értem, miért a Pénzügyminisztérium szerepel a gyanúsítgatás célkeresztjében, amikor van megfelelő hatáskörrel rendelkező szerv Magyarországon, amelyik közel egy éve birtokában van olyan adatoknak, amelyek alapján a K&H Equitiesnél folyó visszaélések jóval korábban feltárhatók lettek volna”. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tovább ment, és a szerdai kormányülést követően konkrétan Szász Károly felelősségét vetette fel, mondván: „információi szerint az erre megfelelő jogosultságokkal és függetlenséggel rendelkező szervezet elnökének az elmúlt egy évben, tényekkel bizonyítható módon, lett volna lehetősége a Kereskedelmi és Hitelbanknál kialakult ügyek megakadályozására”.
Megkeresésünkre a felügyeletnél nem kívánták kommentálni a fenti célzásokat, de kizárták, hogy léteznének a kormányszóvivő által említett bizonyítékok. Egyelőre a vizsgálatot folytató Pénzügyminisztériumból sem kaptunk további pontosítást, de mindenesetre kíváncsian várjuk a burkolt vádak hitelt érdemlő alátámasztását.

Kormányoldalról mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Kulcsár-ügy szálait kibogozhassák, és a felelősöket megtalálják – ígérte a miniszterelnök szerda este az MTV Este című műsorában. Nem érti ugyanakkor, hogy a bank belső ellenőrzési rendszere és az illetékes pénzügyi ellenőrzési szerv (értsd: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) hogy hogy nem tudta észrevenni a már öt éve folyó szabálytalanságokat, bűntényt, sikkasztást, amelynek során betétesek milliárdjai tűntek el. Az eddig elkészült közbülső jelentés nem adott kielégítő magyarázatot Szász Károly, PSZÁF-elnök megveretésének okaira sem.

Intő az SZDSZ-nek

Az adórendszer tervezett változásairól szólva Medgyessy Péter elmondta, hogy normális vita zajlik a kománypártok között, és az MSZP partner abban, hogy az adókulcsok csökkentésének forrását megtalálják. Augusztus 31-éig ugyanakkor kompromisszumot kell kötni, és ebben kormányzati felelőssége van a kisebbik kormánypártnak is, amely „nem akármilyen pozíciót harcolt ki magának” – fogalmazott a miniszterelnök. A szakítópróba kockázataira utalva hozzátette: „Jó lenne, ha az SZDSZ is tudatában lenne annak, hogy ha túlságosan messzire megy el, akkor onnan nagyon nehéz lesz visszajönni”.

Medgyessy szerint egyébként a tervezett adóváltozások eddig kiszivárgott részletei nem véglegesek, mert egyelőre a különböző lehetőségek hatásainak vizsgálata folyik. Az adókedvezmények közül azokat kívánják például megszüntetni, amelyek „nem vezettek célra”, ezért ha a lakáshitelek vagy a nyugdíjpénztári tagdíjak adókedvezményeit el is akarnák törölni, akkor sem minden társadalmi rétegben. A kispénzűek és a pályakezdők esetében meg kell, hogy maradjanak – hangsúlyozta.




 A miniszterelnök új ígéretei

• Kispénzűek és pályakezdők esetében megmaradnak a befektetési adókedvezmények;
• 13. havi családi pótlék kifizetése még augusztusban az iskolás korú gyermeket nevelőknek;
• Ingyenes tankönyvellátás a rászorulóknak;
• 53. heti nyugdíj kifizetése novemberben;
• 54. heti nyugdíj kifizetése jövőre;
• További beruházások, autópályaépítés.

Ezenkívül lesz nyugdíjemelés (jövőre az özvegyi nyugdíj mintegy 20 százalékkal lesz magasabb), kifizetik a törvényesen járó 53. heti nyugdíjat, folytatják az infrastruktúrális fejlesztéseket (jövőre 300 milliárdot szánnak erre, és 2006-ig 800 kilométer lesz az autópályák hossza), valamint a kormány takarékossági intézkedéseket vezet be a saját háza táján (például ne 1. osztályú repülőjeggyel utazzanak a minisztériumi fő- és osztályvezetők, akár még a miniszterek sem). Majd meglátjuk, mindebből mi teljesül, mert ahogyan Medgyessy Péter is fogalmazott: nem kell mindent készpénznek venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik