Belföld

Nagy-Britanniában megkétszereződött a cégek nyugdíjhiánya

Egy év alatt a kétszeresére, összesen több mint 55 milliárd fontra nőtt a száz legnagyobb brit vállalat nyugdíjalap-finanszírozási hiánya.

A biztosítási kockázatok vizsgálatával foglalkozó Lane Clark and Peacock éves jelentése szerint akadnak olyan cégek, amelyek deficitje meghaladja a vállalat értékét. Hét cég – köztük a British Airways, a British Telecom, a BAE Systems, a Rolls Royce – esetében a jelentés arra figyelmeztet, hogy a hiány a pénzügyi kilátásaikat rontja.

A brit vállalatok összesen több százmilliárd fontot különítenek el saját kezelésű nyugdíjalapjaikba, és ezt a pénzt többnyire – 63 százalékban – értékpapírokba fektetve próbálják fialtatni. A hiány növekedéséhez az általános nemzetközi gazdasági gyengélkedés és a tőzsdék mérsékelt teljesítménye is hozzájárult. A Lane Clark and Peacock szerint egy év alatt majdnem 50 százalékos tőzsdei javulás kellene ahhoz, hogy a hátralékok megszűnjenek – írta a Financial Times szerdán.

Számos cég ugyanakkor jelentős erőfeszítéseket is tesz annak érdekében, hogy a hátralék ne növekedjék: óvatosabbak a befektetésekkel, és növelték a hozzájárulásukat a nyugdíjalapokhoz – derül ki a jelentésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik