Belföld

Szeptemberben eladják a legnagyobb román bank egynegyedét

Szeptemberben befejeződik a BCR, a legnagyobb román kereskedelmi bank mintegy 25 százalékának az eladása és az IMF-fel kötött hitel-megállapodás feltételeként drágul az elektromos energia és a földgáz ára - írja a Marosvásárhelyen megjelenő Népújság.

Romániának a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 413 millió dolláros készenléti hitel-megállapodása októberben fut ki. Az IMF egyik illetékese azt mondta, hogy Romániának még számos szigorú intézkedést kell meghoznia, így döntenie kell több ezer ember elbocsátásáról, mielőtt a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa október 8-án dönt a készenléti hitel fennmaradó részének a kifizetéséről.

Az ország a készenléti kölcsönből eddig 262 millió dollárt kapott meg, és a folyósítás folytatásának egyik feltétele a BCR kisebbségi részesedésének szeptemberi értékesítése. Románia legutóbb áprilisban kapott IMF-kölcsönrészt, 76 millió dollárt.

A BCR-tulajdonrész eladásáról a múlt héten kezdődtek tárgyalások az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és a Világbank befektetési alapjával, az IFC-vel. A legnagyobb román bank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) első féléves tiszta nyeresége 23 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakának profitjától, ami így 75 millió dollár volt. A BCR-nek június végén 3,5 millió ügyfele volt, félmillióval több, mint tavaly azonos időpontban.

Mint ismeretes, a BCR-t korábban már megpróbálták privatizálni, ám az egyetlen érdeklődőt, a magyar OTP-t és partnerét a román döntéshozók nem igazán preferelták, minthogy a pályázatot hirtelen érvénytelenné nyilvánították.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik