Belföld

Svéd szakértők szerint Iraknak volt tömegpusztítófegyver-programja

Svéd fegyverszakértők júniusi titkos iraki útjukon arra utaló jeleket találtak, hogy a megbuktatott iraki rendszernek valóban volt programja tömegpusztító fegyverek gyártására.

Vegyi és biológiai fegyverekkel foglalkozó két svéd szakértő még júniusban tartózkodott rövid ideig egy monacói televíziós csapat tagjaként Irakban, ahol Szaddám Huszein elnök feltételezett fegyverarzenáljáról próbáltak információt szerezni.

Meg nem nevezett iraki forrásból származó értesüléseik szerint az iraki kormányzat még tavaly is folytatta vegyi és biológiai fegyverzet előállítására irányuló programját, de a svédek nem tudtak bizonyítékokkal szolgálni arra vonatkozóan, hol történt a tiltott fegyverek gyártása.

A svéd kormány és a hadsereg bírálta az akciót, miután a két szakértő nem kapott engedélyt kutatómunkára. A csapat Aake Sellströmnek, a svéd védelmi kutatóügynökség tömegpusztító fegyverekre szakosodott csoportja vezetőjének beleegyezésével indult útnak. Sellström azóta önkritikát gyakorolt, és sajnálkozását fejezte ki, hogy nem jelentette be az út igazi célját a kormányzatnak.

Hans Rehnvall, az ügynökség szóvivője szerint a kutatók nem találtak bizonyító erejű adatokat. Ettől függetlenül az ügynökség a monacói dokumentumfilm sugárzása után nyilvánosságra fogja hozni a birtokába került információkat – jelentette az AP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik