Belföld

Mégsem volt MeH-belépője Kulcsárnak

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter utasítására elvégzett belső vizsgálat megállapította: Kulcsár Attila a nevére kiállított fényképes belépő kártyával nem volt jogosult a Miniszterelnöki Hivatal épületébe történő belépésre. A nevére kiállított kártyával az Országház és a Képviselői Irodaház épületébe léphetett be. Kulcsár Attila belépőjét a közigazgatási államtitkár azonnali hatállyal visszavonta.

Az állandó belépők kiadásáról szóló, 2001-es MeH közigazgatási államtitkári rendelet a belső vizsgálat megállapításai szerint több ponton módosításra szorul. Ennek megfelelően Pulay Gyula közigazgatási államtitkár úgy rendelkezett, hogy szeptember 1-től állandó belépőt csak helyettes államtitkári rangú vezető igényelhet, kizárólag írásos indoklás alapján, csak a Hivatallal rendszeres munkakapcsolatban lévő személyek számára. – álla Miniszterelnöki Hivatal közleményében

Jelenleg 470 személy rendelkezik a MeH által kiadott állandó belépővel. Az új szabályozás visszamenőleg érvényes, ennek megfelelően a Miniszterelnöki Hivatal felülvizsgálja a belépővel rendelkező személyek jogosultságát.

A MeH mellett állandó belépő kiadására jogosult az Országgyűlés Hivatala és a Köztársasági Elnöki Hivatal is. Jelenleg ötezer 814 személy rendelkezik az Országgyűlés Hivatala által kiadott belépővel. Ebből háromezer személynek a parlamenti pártok frakcióinak kérésére adott belépőt az Országgyűlés Hivatala.

Az arra jogosult szervek által kiállított belépők túlnyomó többségét az egyes szervezeti egységek munkatársai, a hivatalokkal állandó munkakapcsolatban álló személyek használják. Emellett belépővel rendelkezik számos külső szakértő, újságíró, a gazdasági és pénzügyi élet képviselői, több bank vezetője.

A közlemény szerint belső vizsgálat megállapította, hogy Kulcsár Attila a 2001-ben született szabályozás szerint kapott állandó fényképes belépőt. Nem kapott viszont olyan mágneskártyát, amely őt a Miniszterelnöki Hivatal épületébe történő belépésre jogosította volna. Belépője az Országház és a Képviselői Irodaház épületébe volt érvényes. A belépő kártya használatát nem regisztrálják. A Miniszterelnöki Hivatal nem rendelkezik információval arról, hányszor használta belépőjét Kulcsár Attila.

Kulcsár Attila a belépőt az azóta megszűntetett Humánpolitikai Államtitkárságtól kapta. A szervezeti egységet Kiss Péter miniszter még április hónapban átszervezte, vezetőjét, Kodela Lászlót tisztségéből felmentette. A Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi vezetőinek nem volt tudomásuk arról, hogy Kulcsár Attila belépővel rendelkezett. A belső vizsgálat számára Kodela László megerősítette, hogy Kulcsár Attila mint a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. önkormányzati finanszírozással, EU-projektekkel és közkapcsolatokkal foglalkozó üzletágának ügyvezető igazgatója, hivatalos minőségében igényelte a belépőt, amelynek kiállítására a 2001-es szabályozás szerint a Humánpolitikai Államtitkárság jogosult volt. Kulcsár Attila, mint a K&H Bank egyik vezetője, a bank más vezetőivel együtt Európai Uniós fejlesztések finanszírozásáról, illetve a köztisztviselői bankkártya bevezetésének tervéről tárgyalt a Hivatal egyes képviselőivel.

A belső vizsgálat nem terjedt ki arra, miként kerülhetett a Kulcsár Attila nevére kiállított belépő kártya illetéktelen kezekbe. A Miniszterelnöki Hivatal ezzel az ügyet lezártnak tekinti – derül kia közleméynből – és elhatárolódik az ügy kapcsán kialakult politikai hangulatkeltéstől, vádaskodástól, rágalmazástól.

Ajánlott videó