Belföld

Megépítik Oroszország első fizetős autópályáját

Megépítik az első fizetős autópályát Oroszországban, Moszkva körzetében - döntötte el keddi ülésén Moszkva megye vezetése.

A 47,8 kilométeres MKAD-Noginszk – Reutov, Balasihi,Zseleznodorozsnij és Ljuberci településeket megkerülő – autópályát 2004-ben kezdik el építeni. A megyei kormányzat indoklása szerint az új autópálya révén csaknem felére csökken az utazási idő ezen a többnyire túlterhelt útvonalon, kevesebb lesz a baleset és kényelmesebben lehet majd haladni. A tervezők szerint a kétszer négysávos úton 120 kilométeres óránkénti átlagos sebesség lesz elérhető. A 202 millió dollár költségű utat az úgynevezett 2. számú nemzetközi közlekedési útvonalon, Moszkva-Nyizsnyij Novgorod irányban hozzák létre.

A 4,5-5 év alatt felépülő autópálya finanszírázására a tervek szerint orosz befektetőket vonnak be. A kiadások a várakozások szerint 15-20 év alatt térülnek meg, úgy, hogy eközben az út 6 milliárd rubel (50 milliárd forint) adót fog termelni. Az autópálya-használati díjról az illetékesek még nem döntöttek, de az előzetes számítások szerint egy 20 rubel (160 forint) körüli összeg nem fog senkit elriasztani az autópálya igénybevételétől. A Moszkva megyei autópályafelügyelet, a Moszavtodor vezetője elmondta, hogy az elkövetkező években Moszkva térségében további 11 fizetős autópálya építését tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik