Belföld

Marad az ösztöndíj, nem lesz tandíj

Az Oktatási Minisztérium nem kívánja sem a tandíjat visszaállítani, sem a tanulmányi ösztöndíjat megszüntetni - reagált Mang Béla, a szaktárca felsőoktatási helyettes államtitkára a MDF által közöltekre.

Almássy Kornél, a párt elnökségi tagja ugyanis úgy vélekedett: a szaktárca honlapján közzétett, a felsőoktatás reformját célzó szakértői anyag “drámaian szétverné a magyar felsőoktatást”. Almássy Kornél szerint a szakértői anyag csorbítaná az egyetemi, intézményi autonómiát, megalázná az akadémiai szférát, a legfőbb döntéshozó szervekben a hallgatói képviseletet kiváltaná politikai delegáltakkal, visszaállítaná “több milliós összegben” a tandíjat, ugyanakkor megszüntetné a tanulmányi ösztöndíjat.

Mang Béla helyettes államtitkár szerint tovább kell gondolni a jelenlegi juttatási formákat, lehetőségként megemlítette a hitelrendszer szolgáltatásainak bővítését, illetve ösztöndíjjal elismert belső intézményi munkavállalás lehetőségének megteremtését. A helyettes államtitkár szerint ez az az irány, amivel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökeként még Almássy Kornél is egyetértett.

Mang Béla leszögezte: a hallgatók bevonása nélkül nincs reform. Ezért az intézményi testületekben továbbra is megmarad részvételük. Ugyanakkor hozzátette: a széles körű demokratizmustól a kompetens testületek irányába kell a jövőben elmozdulni. Nem lesz lehetőség tudományos, szakmai kérdések demokratikus megvitatására a jövőben sem – mutatott rá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik