Belföld

Jól teljesít a Richter Romániában

A legnagyobb magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Rt. az első félévben 32,6 százalékos növekedést ért el a román piacon - írta hétfői számában a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

A növekedést a piac nehézségei, a komoly fizetési problémák ellenére sikerült elérni, elsősorban a fogamzásgátló tabletták iránti kereslet erősödésének köszönhetően – írta a lap.

A Richter Gedeon társaság tulajdonában van a marosvásárhelyi Armedica gyógyszergyár. Bár sem a társaság, sem az Armedica nem közölte a román piacon elért forgalom nagyságát, a Ziarul Financiar – a Cegedim kutatóintézet adatait intézve – azt írta, hogy az 3,2 millió eurót tett ki.

A Ziarul Financiar szerint a Richter Gedeon Romániában közepes méretű szereplőnek számít a gyógyszerforgalmazás piacán, 2,2 százalékos részesedéssel. Ezt a piacot mintegy évi 60 millió eurósra becsülik, és az elmúlt két évben a román egészségügyi rendszer anyagi nehézségei jellemezték.

A lap emlékeztetett arra, hogy a román állam jelenleg 250 millió euróval tartozik a gyógyszergyártóknak és az importőröknek, akik közül többen már évek óta várnak pénzükre.

Ajánlott videó