Belföld

Adóváltozások – folyik tovább az alkudozás

Nap mint nap újabb találgatások látnak napvilágot a különböző adómértékek lehetséges változásairól. Hétfőn az szja és a dohánytermékekre kitalált minimáladó volt a téma.

Tovább folyik a Pénzügyminisztérium és a szocialista párt alkuja a személyi jövedelemadó kulcsainak megváltoztatása és több más adónem ügyében. A
Adóváltozások – folyik tovább az alkudozás 1

Világgazdaság szerint a korábban a PM által elvetett, mindhárom szja-kulcs egy százalékpontos csökkentését magában foglaló tervezet helyett most már csak a két alsó kulcs mértékének egy-egy százalékkal való csökkentése van napirenden. Míg az először említett verzió 40-50 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést, addig az utóbbi csak 20 milliárdba kerülne az államnak.

Most ez a törvény

 

A tavaly ősszel elfogadott és jelenleg is hatályos törvény szerint idén 650 ezer forint éves jövedelemig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalékos szja-kulccsal kell számolni, jövőre pedig új kulcsok lépnek életbe: 18, 26, illetve 38 százalék. A törvény szerint a középső adósáv is megváltozna: 800 ezer és 1,5 millió forint között húzva meg a határokat. 

Az államkassza számára kedvezőbb, utolsó terv szerint tehát 650 ezer forintos jövedelemig a jelenlegi 20 helyett 19, míg 1,35 millió forintig 30 helyett 29 százalékos szja-t kellene fizetni. A lap egyébként úgy tudja, hogy a minimális szja-csökkentés 20 milliárdjával együtt összesen 80-100 milliárd forintot keresnek a Pénzügyminisztériumban. A tétel további összetevői az idei évre tervezett plusz egy-, valamint a jövőre tervezett plusz kétheti nyugdíj (35 milliárd forint), a lakáshitelek adókedvezményének még meg nem határozott körben való fenntartása (20-30 milliárd forint). A Pénzügyminisztérium érdemben nem kívánta kommentálni az adótábla-alku körüli ügyeket.


Nem maradt kommentár nélkül a Napi Gazdaság hétfői számában megjelent hír a cigaretta minimáldadójának bevezetéséről, ami a dohánytermékek jövedéki adójának 17,6 százalékos emelése után valószínűleg váratlanul éri majd a fogyasztókat és gyártókat.


A Pénzügyminisztériumban megerősítették: valóban folynak számítások arra vonatkozóan, milyen előnyei és hátrányai lennének a minimáladó alkalmazásának a cigaretta jövedéki adójánál. Az uniós szabályozástól sem idegen, az EU több tagállamában is alkalmazott közteher célja a hazai piac védelme a dömpingáras, jellemzően import termékektől – indokolja a tárca sajtóosztálya az adó bevezetését.


Az adó mértékéről egyelőre nem született döntés, de a szaktárca minden bizonnyal az elmúlt időszak (például egy év) legkelendőbb cigarettájának adótartalmából indul ki, annak meghatározott százalékában állapítva meg a várhatóan fix értékű minimáladó mértékét.


A legutóbbi, 20 százalékos jövedékiadó-emelés hozzávetőlegesen 10 százalékkal drágította a dohánytermékek árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik