Belföld

Eltűnt 13 milliárd eurónyi készpénz

Több mint 13 milliárd euró értékű német márka, francia frank, spanyol peseta, olasz líra és más “örökségvaluta" van forgalomban a világon, derül ki egy felmérés most közzétett adataiból.

A régi bankók egy részét emlékbe tették el tulajdonosaik, a többi feltehetően matrac alatt várja, hogy elővegyék. A pénz jelentős része soha többé nem kerül majd a hatságok szeme elé. Enek oka részben az, hogy néhány régi valuta – főként a német márka – kemény valutaként nemhivatalos fizetőeszköz volt Törökországban és a kelet-európai országokban.

Tiszta nyereség

A be nem váltott bankjegyek nyereséget jelentenek a központi bankok, s az érintett kormányok számára. Írországban becslések szerint a hiányzó bankóknak mintegy nyolcvan százaléka nem kerül majd vissza a Központi Bankba, ezért a 234 millió eurós profitot már el is könyvelték. Elveszett líráinak fejében Olaszország 605 millió eurós nyereséggel számol.

A legnagyobb “kintlévősége” Németországnak van: elképesztő, 4,8 milliárd eurónyi márkamennyiség rejtőzködik a nagyvilágban. A Német Központi Bank, a Bundesbank a hiányzó összeget egyelőre nem tervezi nyereségként elszámolni, eleget téve ezzel az Európai Központi Bank kérésének.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik