Belföld

Tavaly 124 milliárd forint adóhiányt tártak fel

Az adóhivatal 124 milliárd forintnyi adóhiányt tárt fel tavaly, amiből 83,4 milliárd forint jogerőssé is vált. Az adóhivatal 2002. évi ellenőrzései adókból és járulékokból 124 milliárd forint nettó hiányt tártak fel, ami 47,5 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt. A feltárt hiány 81 százaléka általános forgalmi adóval volt kapcsolatos. A személyi jövedelemadóból származó hiány a teljes összeg 6,2 százalékát, a társasági adóé 6,3 százalékát tette ki.

Az adóhivatal a tavalyi évről készített tájékoztatójában leszögezi: a hatékonyság és eredményesség növelése érdekében az alkalmazott módszerek tökéletesítése mellett a számítástechnikai támogatottságot is növelik. Így már 2002-ben működésbe lépett a véletlenszerűségen alapuló kiválasztási rendszer.

Átlagosan egy-egy adózónál 8 évente lehetséges adóellenőrzés, de ez erősen differenciálódhat az adóteljesítménytől és a kockázati értéktől függően – írja a hivatal. Az adóhivatal tavaly 7 milliárd forintot szedett be a bevallások, adatszolgáltatások és pénzforgalommal kapcsolatos mulasztások miatt, ami 45,6 százalékos növekedés egy év alatt.

Az átlagos bírság szintje egy év alatt 41.300 forintról 52.800 forintra emelkedett 2002-ben – áll 2002. évről kiadott tájékoztatóban. Összességében adóigazgatási hibák miatt közel 144 ezer határozatában 9,3 milliárd forintnyi bírságot szabott ki a hivatal.

A határozatoknak 82,8 százaléka emelkedett jogerőre. A jogkövető adózói magatartást felszólító levelekkel, illetve indokolt esetben mulasztási bírsággal kényszeríti ki az adóhivatal. Az adóhivatal azt is leszögezi, hogy a növekedés elsősorban annak tudható be, hogy a tavalyi évben rendszeressé váltak a bevallási kötelezettségüket hibásan teljesítők, illetve a levont adóelőleg fizetését elmulasztók bírságolása.

A közel 144 ezer esetből valamivel több mint 97 ezret tett ki a bevallások elmulasztása miatt kiszabott büntetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik