Belföld

Megbírságolták a Budapest Bankot – a BB kommentárja

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2 millió forintos bírságot szabott ki a Budapest Bankra. Időközben a Budapest Bank közleményt juttatott el a FigyelőNethez, amelyben értelmezi a kialakult helyzetet.

A Magyar Tőkepiacban szerdán megjelent határozatban a felügyelet felszólítja a bankot, hogy a jövőben maradéktalanul tegyen eleget a saját tulajdonú és az ügyfeleket megillető befektetési eszközök elkülönített kezelésére vonatkozó követelményeknek. A PSZÁF felszólítja a pénzintézetet, hogy a jogszabálynak megfelelően tegyen eleget adatszolgáltatási kötelezettségnek, továbbá üzletkötőként csak a felügyelet nyilvántartásában szereplő üzletkötőket alkalmazzon. A felügyelet felhívja a bankot arra is, hogy maradéktalanul tartsa be a hatályos jogszabályok fogyasztóvédelmi előírásait.


A bank kommentárja


Az üggyel kapcsolatban a Budapest Bank közleményt juttatottt el a FigyelőNethez. A pénzintézet ebben hangsúlyozza, hogy a PSZÁF határozatainak indoklásában kiemelte, hogy a „bank a vizsgálat ideje alatt intézkedéseket tett a hibák kijavítása iránt”.

A bank szerint a “médiában megjelent hírek alapjául a PSZÁF honlapján és a Magyar Tőkepiacban a Felügyelet által közzétett publikus határozat szolgált, amely azonban a nem publikus indoklás ismeretének hiányában félreértésekre és téves következtetésekre adhat okot”.

Ezért a Budapest Bank a következő kiegészítő tájékoztatást adja: a PSZÁF illetékese a bank elnök-vezérigazgatójához címzett levelében hangsúlyozta, hogy „a vizsgálat a bank működését veszélyeztető problémát, jelentős kockázatot nem tárt fel” és megköszönte „a bank vezetői és munkatársai által tanúsított jó együttműködést, valamint a vizsgálati jelentésre adott konstruktív válaszaikat”. Ugyanakkor, az audit eredménye mellett a PSZÁF kötelezte a bankot kétmillió forint bírság megfizetésére. Az indoklásban a Felügyelet fogyasztóvédelmi jogsértésre hivatkozott: „a bank hirdetéseiben és tájékoztató-iban alig észrevehetően tüntette fel a teljes hiteldíjmutatót (THM-et)”. A Budapest Banknál a fogyasztási köl-csönökkel kapcsolatos hirdetési tevékenységet illetően első ízben állapított meg a PSZÁF jogsértést, ezért a kiszabható bírság minimumát határozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik