Belföld

Hatékonyabb adóbeszedést ígér az APEH elnöke

admin

2003. 07. 29. 09:00

Jövőre 40 milliárd forint plusz bevétel irányoztak elő a költségvetési irányelvekben az adó- és járulékbeszedés hatékonyságának növekedéséből.

A 2002-es és az idei évre vonatkozóan a Pénzügyminisztérium nem fogalmazott meg külön számszerűsített elvárást a hatékonyságnövekedésből fakadó plusz bevételre vonatkozóan.

“Ettől függetlenül nyilvánvalóan szerepet játszott az adóbevételek mértékének növekedésében – a gazdasági környezet alakulása mellett – az adóhatóság munkavégzési hatékonyságának javulása is” – mondta Király László György, az APEH elnöke.

Az előrirányzott 40 milliárd forintos plusz bevételt egységében és nem részeiben kell kezelni – mondta Király László György hozzátéve, hogy ez az összeg nemcsak az APEH-re hanem a VPOP tevékenységére is vonatkozik. Egy országban egy adott időszakban a beszedhető adó nagyságát a gazdaság állapota és a hatályos jogszabályok határozzák meg. “Ez azonban csak egy elméleti érték – amit egyébként szinte lehetetlen kiszámolni – a tényleges adóbevétel ennél a világon mindenütt alacsonyabb” – közölte a hivatal első embere.

Ennek oka, hogy az adózók egy része a megfelelő ismeret hiányában, másik részük kifejezetten az adófizetés kikerülésének szándékával kevesebbet fizet, mint amennyit kellene neki. Az elméleti és a tényleges adóbevétel közötti rés kialakulásában szerepe lehet az adóhatóságok működési hiányosságainak is. Az adóbeszedés hatékonyságának javítása tehát nem más, mint ennek a résnek a csökkentése – tette hozzá.

Ennek éppúgy lehet eszköze az adózók jobb tájékoztatása kötelezettségeiről, mint a célirányosabb ellenőrzés, a költségvetésnek járó, de be nem fizetett adó behajtása, de az adó- és járulékigazgatási munka szervezettségének javítása is. Az APEH elnöke úgy látja az adóbeszedés hatékonyságának javítása elképzelhetetlen a megfelelő informatikai háttér fejlesztése nélkül. Az hivatal néhány évvel ezelőtt elkezdett egy olyan informatikai fejlesztést, amelynek eredményei éppen ezen a területen lesznek érzékelhetőek – közölte Király László György.

Habár a fejlesztés 2003-ban forráshiány miatt megtorpant, a hivatalnál remélik, hogy 2004-ben a korábbi ütemben folytathatjuk a fejlesztést. A szervezet működési hatékonyságának javítása központi eleme az év elején elfogadott középtávú stratégiának is.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.