Belföld

Hatékonyabb adóbeszedést ígér az APEH elnöke

Jövőre 40 milliárd forint plusz bevétel irányoztak elő a költségvetési irányelvekben az adó- és járulékbeszedés hatékonyságának növekedéséből.

A 2002-es és az idei évre vonatkozóan a Pénzügyminisztérium nem fogalmazott meg külön számszerűsített elvárást a hatékonyságnövekedésből fakadó plusz bevételre vonatkozóan.

“Ettől függetlenül nyilvánvalóan szerepet játszott az adóbevételek mértékének növekedésében – a gazdasági környezet alakulása mellett – az adóhatóság munkavégzési hatékonyságának javulása is” – mondta Király László György, az APEH elnöke.

Az előrirányzott 40 milliárd forintos plusz bevételt egységében és nem részeiben kell kezelni – mondta Király László György hozzátéve, hogy ez az összeg nemcsak az APEH-re hanem a VPOP tevékenységére is vonatkozik. Egy országban egy adott időszakban a beszedhető adó nagyságát a gazdaság állapota és a hatályos jogszabályok határozzák meg. “Ez azonban csak egy elméleti érték – amit egyébként szinte lehetetlen kiszámolni – a tényleges adóbevétel ennél a világon mindenütt alacsonyabb” – közölte a hivatal első embere.

Ennek oka, hogy az adózók egy része a megfelelő ismeret hiányában, másik részük kifejezetten az adófizetés kikerülésének szándékával kevesebbet fizet, mint amennyit kellene neki. Az elméleti és a tényleges adóbevétel közötti rés kialakulásában szerepe lehet az adóhatóságok működési hiányosságainak is. Az adóbeszedés hatékonyságának javítása tehát nem más, mint ennek a résnek a csökkentése – tette hozzá.

Ennek éppúgy lehet eszköze az adózók jobb tájékoztatása kötelezettségeiről, mint a célirányosabb ellenőrzés, a költségvetésnek járó, de be nem fizetett adó behajtása, de az adó- és járulékigazgatási munka szervezettségének javítása is. Az APEH elnöke úgy látja az adóbeszedés hatékonyságának javítása elképzelhetetlen a megfelelő informatikai háttér fejlesztése nélkül. Az hivatal néhány évvel ezelőtt elkezdett egy olyan informatikai fejlesztést, amelynek eredményei éppen ezen a területen lesznek érzékelhetőek – közölte Király László György.

Habár a fejlesztés 2003-ban forráshiány miatt megtorpant, a hivatalnál remélik, hogy 2004-ben a korábbi ütemben folytathatjuk a fejlesztést. A szervezet működési hatékonyságának javítása központi eleme az év elején elfogadott középtávú stratégiának is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik