Belföld

Egy futballkedvelő orosz milliárdos – vizsgálat a Chelsea-ügyben

A Chelsea-t felvásárló milliárdos ellen vizsgálatot indított az angol tőzsdefelügyelet, ám Abramovics változatlanul azt ígéri, hogy megszabadítja adósságaitól a brit focicsapatot.

 Gurul a labda, gurul a pénz

A magyar futballvilághoz szokott olvasók aligha lepődnek meg, ha a labdarúgó csapatok rendezetlen anyagi helyzete kerül szóba. A Ferencváros és a Fotex, az Újpest és a szponzorok, a Siófok (immár Balaton FC) és a helyi önkormányzat, a Dunaferr SE és a vasmű közötti viták, finanszírozási problémák régóta a sportoldalak visszatérő témájának számítanak. Máshol sem minden fenékig tejfel. Olaszországban a focisták például önként lemondtak fizetésük egy részéről, hogy életben tartsák csapataikat. Ahol ez nem sikerült (lásd a firenzei Fiorentina példáját), ott csődbe ment az együttes. Németországban is komoly fizetési nehézségekről érkeznek hírek, míg az anyagilag szinte állandó csődben lévő spanyol klubok mértéktelen összegeket költenek játékosvásárlásokra. Ez utóbbiak „puha” költségvetési korlátjáról már írtunk, a Real Madrid és a Barcelona ugyanis akkor sem mehet csődbe, ha tényleg fizetésképtelenné válna a klub. Mindig akad ugyanis egy spanyol vagy katalán vállalkozás, amely kisegíti őket a bajból. (A Real Madridnak például a Telefónica távközlési mamutvállalat segített a játékosvásárlásban korábban.) 

A világon talán egyedülálló a brit foci gazdasági helyzete: az együttesek jelentős része a tőzsdére is bevezette részvényeit, és ez – ellentétben az olasz példákkal – anyagi sikert eredményezett. A Manchester United teljesítménye nemcsak sportszakmailag figyelmre méltó, hanem pénzügyi mutatói is jól állnak.


Persze Angliában sem működik minden tökéletesen. A Chelsea, a patinás angol futballcsapat régóta küszködött a nyomasztó adósságteherrel. Ezen a helyzeten változtathat most a remények szerint egy orosz milliárdos, Roman Abramovics, aki 94 százalékos részesedést szerzett nemrégiben a klubban (erről a FigyelőNeten már korábban is beszámoltunk).


177 millió fontot költ a Chelsea-re

Abramovics azt ígéri, hogy visszafizeti a klub adósságait, így például azt a 75 millió font (122 millió dollár) értékű kötvénycsomagot is törleszteni kezdi, amelyet hat évvel ezelőtt bocsátott ki a focicsapat. Ezt az adósságot egyébként csak 2007-ig kellene visszafizetni, de ha a kötvényesek beleegyeznek a 36 éves milliárdos ajánlatába, akkor a csapat adósságainak nagy részét máris rendezné – írja a BBC.



Egy futballkedvelő orosz milliárdos – vizsgálat a Chelsea-ügyben 1

Roman Abramovics

Ha a visszafizetés megtörténik, akkor az Abramovics által egy hónap alatt a Chelsea-re költött összeg meg fogja haladni a 177 millió fontot, vagyis a 300 millió dolláros álomhatár közelében járna az ezzel kapcsolatos pénzkiadás. (Abramovics egyébként e hónap elején jelentette be, hogy megvásárolja a Chelsea-t.)

Abramovics kiadási listáján korábban a következő tételek merültek fel: részvényenként 35 pennyt fizetett a klub tulajdonjogáért, így ez hatvanmillió fontjába került. Aztán 37 millió fontot adott arra, hogy a futballistákkal megállapodjon a klub. Ezzel sikerült javítania a Chelsea szakmabeli megítélését is, hiszen korábban teljesen bizonytalan volt, hogy melyik focista marad a csapatnál, kit adnak el, illetve kit vásárolnak meg.


Így például most már bizonyossá vált, a Chelsea megállapodott az olasz Romával, hogy a brazil középpályást, Emersont húszmillió fontért megveszi. Állítólag a Manchester Unitedben játszó argentin Juan Sebastian Verón is a londoni Chelsea-hez igazol majd, potom 13,5 millió fontért.


Angol klubok a tőzsdén 

A Chelsea lehet a második angol klub, amely kivonul a tőzsdéről, idén ugyanis már a Leicester City is megtette ezt. Az angol klubok tőzsdére vitelét a Tottenham Hotspur kezdte meg a nyolcvanas években. A legsikeresebb e téren a Manchester United. 

Utolsó nekifutásra


Ezzel egyidejűleg Abramovics egy utolsó nekirugaszkodásra készül: szeretné felvásárolni a Chelsea összes részvényét, hogy újra zártkörű társasággá tegye a nyilvános részvénytársaságot. Nemrégiben meghosszabbította felvásárlási ajánlatának utolsó határidejét, augusztus 26-áig tolta ki a végső időpontot.


Aki ezután is magánál tartja részvényeit, elveszti szavazati jogosítványait, és nem lesz jogosult az osztalékfizetésre sem – közölte a Chelsea hivatalosan is. A klubot kezében tartó holdingtársaság, a Chelsea Village augusztus 22-én lép ki az Alternative Investment Marketről, amelyet „alternatív tőzsdeként” fordíthatnánk magyarra.


Itt is, ott is… 

A világ negyedik legnagyobb olajtársaságát hozta létre két orosz cég, a Jukosz és a Szibnyeft idén áprilisban. Oroszország két leggazdagabb embere, Mihail Hodorkovszkij és Roman Abramovics összefogása húzódott meg az ügylet mögött. Érdekesség, hogy a Hodorkovszkij kezében lévő Jukosz ellen időközben Oroszországban átfogó ügyészségi vizsgálat indult, s emögött sokan Putyin orosz elnököt sejtik. Abramovics ellen viszont, aki a Szibnyeftben érdekelt, most a brit hatóságok vizsgálódnak a Chelsea felvásárlása miatt. 

Vizsgálat Angliában

Magyarországon emlékezetesen nagy vihart kavart a BorsodChem orosz (és ismeretlen) érdekeltségű cégek általi felvásárlása, és a felügyeleti hatóság vizsgálatot is indított az ügyben. A magyar vegyipar és az angol futballbiznisz között nem sok a hasonlatosság, mégis ugyanaz történt: a brit Financial Services Authority (FSA, Pénzügyi Szolgáltatások Felügyelete) vizsgálatot indított a Chelsea ügyében, pontosabban Abramovics ügyletei kapcsán.


Az FSA múlt heti bejelentése szerint a nyilvánosságra hozott részvénytulajdonosi összetétel a Chelsea esetében nem volt pontos, és a piacot esetleg félrevezethették a klub valódi tulajdonosi szerkezete felől. A Chelsea hétfőn bejelentette, hogy a vizsgálat nem okoz csúszást az eredeti menetrendhez képest, a felvásárlási ajánlat továbbra is a megadott határidőre érvényes.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik