Belföld

Gyenge a román idegenforgalmi szezon

Alacsony, 41-42 százalékos volt a szállodák foglaltsága idén júliusban a román tengerparton - idézte csütörtökön a román gazdasági sajtó az idegenforgalomért felelős Miron Mitrea minisztert.

A miniszter, akinek tárcájához a román kormány közelmúltban történt átalakításakor került át a turizmus az idegenforgalmi minisztérium felszámolásával, elmondta, hogy az idei szezon biztatóan indult a Fekete-tenger romániai partszakaszán: júniusban 39 százalékos volt a szállodai helyek kihasználtsága, valamivel magasabb, mint egy évvel korábban.

Júliusban azonban elmaradt a turisták számának várt növekedése, a szállodák kihasználtsága 41-42 százalékosra tehető, ami jócskán elmarad a tavaly júliusban elért 47 százaléktól. A Ziarul Financiar című gazdasági napilap által megszólaltatott idegenforgalmi szakemberek egyetértettek a miniszterrel abban, hogy a várva várt turisták elmaradásának fő oka: a román tengerparton nagyon drága áron gyenge színvonalú szolgáltatást kínálnak.

Az árak megegyeznek a spanyolországi, görögországi, illetve az olaszországi árakkal és magasabbak a Románia számára közvetlen konkurenciát jelentő bulgáriai és törökországi áraknál, miközben a romániai szolgáltatások színvonala messze elmarad az említett országokban biztosítottak színvonalától.

Tavaly összesen 742 ezer turista kereste fel a román tengerpartot, 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A növekedés teljes mértékben annak volt köszönhető, hogy a külföldi turisták száma a 2001-es statisztikákban szereplő 54 ezerről 64 ezerre nőtt.

Az idén, várhatóan 5-6 százalékkal csökkenni fog a román tengerpartra érkező külföldi turisták száma, ami azért is érzékenyen érinti a szállodákat működtető társaságokat, mert a hazai turisták jóval kevesebbet költenek. Az átlag román család költségvetésébe a szociális kedvezményeknek köszönhető alacsonyabb szállodai árak is nehezen férnek be, a teljes áron kínált szórakozási lehetőségek már megfizethetetlenek.

Miron Mitrea megoldási javaslatként a szállodai árak csökkentését javasolta, s ígéretet tett arra, hogy megpróbálja elérni: jövőre 9 százalékra csökkenjen – a mostani 19-ről – az idegenforgalmi szolgáltatásokra kivetett általános forgalmi adó. Azt is javasolta, hogy a szállodatulajdonosok saját erőből hozzanak létre közös fejlesztési alapot.

A miniszter szerint az Európai Beruházási Bank az elkövetkező két évben összesen 200 millió euró hitellel segítheti az idegenforgalom fejlesztését Romániában. Ebből 50 millió euró hitel a magánszférának jutna, 150 millió euró hitelt pedig a román állam kapna arra, hogy az idegenforgalomhoz szükséges “nehéz” infrastruktúrát – az út-, vasút – és vízvezeték-hálózatot, a repülőtereket – fejlesszék.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik