Belföld

A Fitch javított Bulgária adósbesorolásán

Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet csütörtökön javított Bulgária megítélésén. Az ország hosszú távú adósságállományának minősítését a BBplusz -ra emelte az eddigi BB -ről, rövid távú adósságai megítélését pedig a B mínusz fokozatban erősítette meg.


Egyben “pozitív kilátásokat” állapított meg, ami arra utal, hogy Bulgáriát a hitelminősítő a következő 18 hónapban esetleg újból felfelé minősíti át. A BBplusz fokozat a Fitch skáláján a “beruházásra ajánlott “- fokozat alatti legmagasabb besorolás. Bulgária helyi valutában történő megítélését is módosították: az ország a BBplusz -ból a BBBminusz- besorolásba került.

A felminősítést és a pozitív várakozásról-tett megállapítást a Fitch elemzője az ország kedvező makrogazdasági teljesítményének, valutapolitikájának és az Európai Unió-s tagságra való törekvésének tulajdonítja. Ez utóbbi a várakozások szerint a költségvetési és a pénzügyi mérleg hiányáénak mérséklődésével jár majd. A Fitch a GDP tavalyi 4,8 százalékos növekedése után az idén 4,7 százalékos növekedésére számít, az államadósság az év végére a GDP 46 százalékára mérséklődhet az 1999 év végi 79 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik