Belföld

75 millió eurós jelzáloglevéllel nemzetközi piacon az FHB

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. - a kelet-európai jelzálogbankok közül elsőként - csütörtökön 75 millió eurós jelzáloglevél kibocsátással jelent meg a nemzetközi tőkepiacon - jelentette be a hitelintézet.

Pataki Sándor ügyvezető igazgató az Econewsnak elmondta: a kibocsátás kuponja fix 5,08 százalék, futamideje 10 év, a kibocsátási árfolyam 100 százalék. A hozamfelár Eurolibor + 95 bázispont, ami mintegy 65 bázisponttal haladja meg a magyar állam 2013-ban lejáró eurokötvényének a hozamfelárát.

A végtörlesztéses, éves kamatfizetésű jelzáloglevelek lejárata 2013. július 24., az első kamatfizetésre 2004. július 24-én kerül sor. A kibocsátás fő szervezője a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKW) pénzintézet volt. Az értékpapírt enyhe túljegyzés mellett elsősorban német, osztrák, francia, brit és olasz intézményi befektetők jegyezték le.

A kibocsátásra strukturált finanszírozási módszerrel (asset packed security) került sor. Ez azt jelenti, hogy az FHB nem közvetlenül jelent meg kibocsátóként, hanem az e célra létrehozott projekttársaság, az SPV Classic (SVP: Special Purpose Vehicle) vásárolta meg a magyar jelzálogbank zárt körben kibocsátott forintkötvényeit, majd ezeket “átcsomagolta”, vagyis a forintban kibocsátott kötvények fedezete mellett euróban denominált kötvényeket bocsátott ki nyilvános formában. Az SPV Classic a DKW Írországban bejegyzett projekttársasága.

A forintkibocsátásra július 23-án, a kapcsolódó eurokibocsájtásra július 24-én került sor, ennek megfelelően a forintkötvények egy nappal korábban – 2013. július 23-án — járnak le, s esetükben az első kamatfizetési nap július 23. A forintkötvények ellenértéke július 23-án befolyt az FHB-hoz. Pataki Sándor, a hitelintézet ügyvezető igazgatója szerint a 65 bázispontos felár kedvezőnek tekinthető annak fényében, hogy az FHB az első kelet-európai jelzáloglevél kibocsátó volt a nemzetközi piacon. Pataki elmondta: a korábban 100 millió euróra tervezett kibocsátás összege végül azért csökkent 75 millió euróra, mert a magyarországi irányadó hozam időközben jelentősen megemelkedett és a keresztárfolyam is kedvezőtlenül változott.

Az FHB a kibocsátás tervezésekor még 260 HUF/EUR árfolyammal és egy reálisnak tekintett 8 százalékos kuponszinttel kalkulált. A 100 millió eurós kibocsátás forintban így eredetileg 26 milliárd forint lett volna, ami azonban az említett tényezők miatt végül 26,7 milliárd forintra nőtt. A vagyonellenőr által a tervezett kibocsátási összeghez igazolt fedezeti érték (a fedezetet a hitelek, illetve mögöttük álló ingatlanok jelentik) ehhez már nem lett volna elég. Mivel a piac már készült a kötvény fogadására, nem vesztegették az időt egy új eljárással, hanem inkább a kibocsátás tőkeösszegét csökkentették.

Az FHB középtávú terveiben a bank tájékoztatása szerint további nemzetközi kibocsátások is szerepelnek, ami elsősorban a befektetői kör szélesítését célozza. Az FHB jelenleg a magyar jelzáloglevél-piac legnagyobb nyilvános kibocsátója, az általa eddig forintban kibocsátott, nyilvánosan értékesített értékpapírok mennyisége 168,5 milliárd forint. Mint az ügyvezető igazgató elmondta, a hitelintézet az idén összesen várhatóan 180-190 milliárd forint névértékű jelzáloglevelet bocsát ki. Az év eddig eltelt részében a mostani pakettel együtt 105 milliárd forintnyi került a piacra, vagyis még 75-85 milliárd forintnyi kibocsátás várható a hitelezés dinamikájától függően.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik