Belföld

600 helyett 170 milliót kap Várszegitől a Fradi

A Fotex Rt. a Ferencvárosi Torna Clubnak (FTC) a július 21-én esedékes 600 millió forint helyett 170 millió forintot utalt át, amelyet a lejárt APEH-tartozás kiegyenlítésére fordítanak - mondta Várszegi Gábor, hozzátéve, hogy a Fotex ugyan perspektivikusan jó üzletágnak tekinti a futballt, de előbb-utóbb el kívánja adni a Fradiban való részesedését.

A Fotex Rt. elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a vételár harmadik 600 millió forintos részletéből számításaik szerint eddig 517,5 millió forintot teljesítettek és még mintegy 82,5 milliót kell 90 napon belül kifizetniük.

Hozzátette: a Fotex és az FTC között 2001. július 21-én kötött adásvételi szerződés értelmében 90 nap elteltével minden kifizetetlen 30 millió forint után 1 százalék üzletrész visszaszáll az eladó FTC-hez. “A Fotex számára a labdarúgás mint üzletág nem sportkérdés, hanem komoly gazdasági ügylet” – mondta a Fotex elnöke. Nyugat-európai példákkal illusztrálva kifejtette, hogy csak a futballal kapcsolatos televízió-közvetítési jogok kapcsán a német televízió társaságok által kifizetett összegek 1965 óta – mai árfolyamon számítva – 0,33 millió euróról 290 millió euróra ugrottak. Így hosszú távon magyar viszonylatban is jövedelmező befektetés lehet a futball mint gazdasági üzletág.

Az Fradi elnöke szerint az adósságukban szereplő legnagyobb tétel egy olyan szerződésből származik, amelyet az FTC egy Ufa nevű társasággal kötött tévéközvetítési jogokra, ez a szerződés még az FTC megvásárlása előtti időből datálódik. Az Ufával létrejött szerződés egyértelműen hátrányos az FTC számára és gyakorlatilag alig van olyan pontja, amely kötelező lenne az Ufára nézve, amely azóta Sport 5 néven szerepel.

Hangsúlyozta: mindezt egybevéve, a múltból származó kötelezettségek, valamint a rossz szerződés és a két APEH-tartozás miatt a harmadik, 600 millió forintos vételár-részletből a Fotex már több mint 517,5 millió forintot teljesített. Várszegi Gábor hangsúlyozta: “Nem látok rövid távon lehetőséget arra, hogy normális, jó üzleti vállalkozássá lehessen átalakítani a társaságot” – mondta az elnök.

Az azonban biztos, hogy a Fotex mint üzleti partner együtt fog működni az FTC-vel a következő években – hangoztatta Várszegi Gábor. Az FTC éves bevételének struktúrájáról elmondta: éves szinten mintegy 150 millió forint származik a jegyeladásból, nettó 150 milliót jelenthetnek kedvező esetben a tévéközvetítések és 100-150 millió forintot hoz a Fradi nemzetközi bajnokságokban való szereplése. A legnagyobb tétel azonban a szponzoroktól származó bevétel, ez egy évben mintegy 400 millió forintot hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik