Belföld

Tőzsdei bevezetés – jövőre lesz egy

A magyar tőzsdén már egyetlen bevezetés ígérete is hír. A Morgan Hill Consulting a tőzsdeképes cégek közül egyedüliként mutatkozott be konkrét tervekkel.

A sorjában bemutatkozó tőzsdeaspiránsok közül legalább egy már van, amelyik nem csak távlati célként képzeli el a nyilvános kibocsátást. A Morgan Hill Consulting a jövő év első felében tőzsdére viszi részvényeit, bár még sok a tisztázatlan kérdés. A FastVentures csak hosszú távon gondolkozik a tőzsdei bevezetésen, ehhez a mainál kedvezőbb tőkepiaci klímára vár – derült ki a BÉT szervezésében megalakult Tőzsdeképes Cégek Klubjának újabb bemutatkozó eseményén.

Tőzsdeképes Cégek Klubja 

Idén márciusban alakult meg a tőzsdei bevezetést komoly alternatívának tekintő társaságok klubja. Az eddig nyilvánosság elé lépő tagok:
• Wallis Csoport
• RTL Klub
• Stollwerck
• rEVOLUTION Software
• Plusssz Vitamin Kft.
• Syntumex Kft.
• FTC Rt.
• InterCom Rt.
• Karsai Műanyagtechnika Holding Rt.
• KFKI Csoport
• Fast Ventures B.V.
• Morgan Hill Consulting Rt.  

Morgan Hill: „Nem a profit a lényeg”

A tőzsdei IT-szektort bővíteni szándékozó Morgan Hill Consulting (MHC) csupán négy évvel ezelőtt alakult, 10 millió forint törzstőkéjű kft. formájában. 2002 novembere óta részvénytársaságként tevékenykedik, 110 millió forint jegyzett tőkével. Alapvetően internetes alkalmazásfejlesztéssel, on-line marketinggel foglalkozik, egyik legfontosabb projektje az önálló leányvállalatként működtetett Bookline.hu online könyváruház.


A jövőbeli sikerek zálogának tekintett könyvesbolt a forgalmat tekintve éppen erős felfutó fázisban van: idén még csak 30-40 millió forintos bevételt, jövőre már 100 milliót, 2006-ra pedig 900 millió forintos forgalmat terveznek csak a könyveladásból. Ennek Márffy György vezérigazgató és alapító főtulajdonos szerint legfeljebb technikai akadályai lehetnek.


Munkatársak nélkül

A Morgan Hill következő nagy dobásának a Newsline.hu őszi elindítását tervezik. Ez egy mesterséges intelligenciával támogatott hírportál lesz. Munkatársak nélküli hírszerkesztőséget kell elképzelni, amelyet az informatika és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek maximális kihasználásaval a hagyományos hírszerkesztőségekhez képest sokkal kisebb költségekkel lehet üzemeltetni. (A laikusok számára talán leginkább a startlaphoz hasonlítható az ötlet.) Az MHC egyébként az ilyen típusú, mesterséges intelligenciával támogatott internetes alkalmazásokra irányuló fejlesztéseket szeretné tevékenységének középpontjába állítani a közeljövőben, a nyilvános tőkebevonás is ezt a célt szolgálja.  


A magyar Amazon


Márffy György közvetlen és közvetett tulajdoni hányada 85 százalékos a MHC-ben, 10 százalékot a Láng Holding birtokol (amely a Bookline társalapítója is), és további 5 százalékot a menedzsment. A némi öniróniával „magyar Amazonként” emlegetett cég tehát láthatóan komolyan babérokra tör: jövőre az internetes könyvpiac felét akarja meghódítani, majd 2006-ra vezető szereplővé kíván válni, leelőzve a mostani piacvezetőt, a fokuszonline.hu-t.

Ennek egyébként a piac kis mérete, és a szereplők csekély száma miatt valószínűleg reális esélyei vannak. A teljes éves hazai könyvforgalom nagyjából 55 milliárd forintot tesz ki, amiből az online-kereskedelem mindössze 200 milliónyi.

A tervek tehát ambíciózusak, de ami a profitot illeti, egyelőre ködösek. A Bookline-t valószínűleg nem lehet nyereségesen működtetni (partnerektől függően 10-40 százalékos árréssel dolgoznak egyébként), de magát a Morgan Hillt igen – mondja Márffy György, számszerű profitkilátásokról azonban nem beszél. Számukra nem a profit a lényeg, mondja, hanem az értékteremtő szolgáltatás nyújtása. A szemléleten változtatni majd a tőzsdére lépést követően, hiszen a leendő tulajdonosokat aligha lehet kielégíteni a nemes szándékokkal.


Jelenleg hatan vannak

A társaság eddig közel 3 millió eurót (510 millió forintot) fektetett be különböző IT-cégekbe (cégenként 200-500 ezer euró összegig), amelyek közül jelenleg hatan vannak a portfólióban. A Wireless Enterprise Systems szoftverfejlesztéssel, a Solvo Biotechnológiai Kft. terápiás termékek fejlesztésével, az Analogic Computers Kft. képfeldolgozási eljárások fejlesztésével, a Fathom Technology ApS off-shore szoftverfejlesztéssel, a Vidux Informatikai Kft. digitális videómegfigyelő és monitoring rendszerek fejlesztésével, és a PMS Csoport a biztonságos „mobilbankolás” fejlesztésével foglalkozik.  

FastVentures: az első kockázatitőke-cég a tőzsdén

A Hollandiában, 2,4 millió euró tőkével bejegyzett (majd 2001-től 5,4 millió eurónyi tőkével rendelkező) FastVentures nem hagyományos kockázatitőke-alap, hanem magát aktív kockázatitőke-társaságként definiáló cég. Olyan részvénytársaság, amely a korai fejlesztési fázisban lévő (early stage), döntően magyar, technológiai (informatikai, telekommunikációs, biotechnológiai és a médiában működő) vállalkozások kezdeti tőkeszükségletét fedezi.

Kockázati tőkéről lévén szó, a befektetés rizikója az átlagosnál lényegesen magasabb. A megtérülés csak 4-6 éves távlatban várható, a sikeres exitektől (a finanszírozott vállalkozás értékesítésétől) függ. Az ilyen típusú cégek tőzsdei megjelenése nem gyakori, a FastVentures is csak hosszú távon tartja reális eshetőségnek a BÉT-re való belépést (saját maga vagy portfólióbeli cégei számára), amelynek célja mintegy 10-15 millió euró (2,7-4 milliárd forint) friss tőke bevonása lenne.

Sikeres exit eddig még nem volt, de két cégből már kiszálltak, miután azokat sikertelen befektetésnek minősítették. A cég főtulajdonosa a HVB bank és különböző érdekeltségei, közel ötven százalékon pedig magánbefektetők és a menedzsment tagjai (köztük Várkonyi Attila a FastVentures elnöke) osztoznak.

Amennyiben a cég néhány év múlva valóban a nyilvános részvénykibocsátás mellett dönt, akkor részvényei csak azoknak ajánlhatók, akik jól diverzifikált portfóliójuk egy részét a szokásosnál magasabb kockázatú eszközökbe is be tudják fektetni (magyarul, akik elviselik azt, hogy ez a tőke el is veszhet). A kockázattal párhuzamosan ugyanakkor a szokásosnál magasabb hozamot is remélhetnek. Szintén előre borítékolható, hogy nem az osztalékért, hanem az árfolyamnyereségért lesz érdemes ebbe a papírba befektetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik