Belföld

Tiszai vésztározók épülhetnek a Vásárhelyi-terv első ütemében

Az árvizektől leginkább fenyegetett Felső-Tisza mentén a Vásárhelyi-terv első, 2006 végéig szóló megvalósítási ütemében egy vésztározó mindenképpen megépül, de kettő lenne indokolt - mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumpolitikai államtitkára kedden Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

Kis Zoltán megerősítette: az Európai Unió vízügyi programjával is összhangban lévő Vásárhelyi-terv első ütemében öt tározó kialakítása szerepel, amire 50 milliárd forintot irányzott elő a kormányzat. Hozzátette: a 2007-2010 közötti második ütem beruházási költsége 100 milliárd forint; együttesen 14 tározót alakítanak ki, amelyek árvízveszély esetén 1,5 milliárd köbméter víz megtartására lesznek alkalmasak.

“A vésztározók persze, nem csak az árvizek fenyegetésétől óvják majd meg a Tisza mentén élőket, hanem az eredeti árterületi állapot visszaállításával lehetőséget teremtenek a tájgazdálkodásra is, ami garantált jövedelemszerzést biztosít az érintetteknek” – jelentette ki Kis Zoltán.

Az államtitkár kifejtette: a tájgazdálkodás feltételeinek megteremtésére 2006-ig 30 milliárd forint központi forrás áll rendelkezésre, ami Magyarország jövő évi európai uniós csatlakozása után 80-90 milliárd forint értékű brüsszeli támogatással egészíthető ki.

A sajtótájékoztatón Danis György, a Vásárhelyi-terv miniszteri megbízottja közölte: a Felső-Tisza mentén két vésztározót terveznek, a Tisza-Szamos és a Szamos-Kraszna közit. Az utóbbi megvalósítása szinte már biztosra vehető, ugyanis a hét érintett település lakói egyesületet hoztak létre a tározó létesítésére, illetve a táj- és vízgazdálkodás kialakítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik