Belföld

Ön mit szív? – most megtudja

admin
admin

2003. 07. 22. 09:46

A Hollandiában működő dohánycégeknek nyilvánosságra kell hozniuk az általuk gyártott cigaretta, dohány és szivar pontos összetételét. Az eredetileg július elsejére tervezett határidőt meghosszabbították, a termelők egy kis haladékot kaptak.

Az utóbbi hónapokban hasztalan lobbiztak a holland dohányipari cégek az új rendelkezés hatályon kívül helyezése érdekében, pedig fő érvük az, hogy az európai jogszabályok nem teszik kötelezővé a dohánytermékek összetételének nyilvánosságra hozását. Az érintettek arra is hivatkoztak, hogy egy ilyen előírás sérti a cégek titkossági jogait.

Az adagolási arány titkos marad – nem lesz házi Marlboro

A hasztalan tiltakozások közepette a törvény végrehajtása tovább szigorodott: Han Hoogervorst egészségügyi miniszter legújabb rendelkezése szerint a dohányipari cégeknek azt is meg kell jelölniük, hogy egy bizonyos termék alkotóelemei közül melyek okoznak függőséget. A fogyasztóknak tudniuk kell a cigaretta pontos tartalmáról, s a függőséget okozó összetevőkről. (A rendelkezés érinti a Hollandiában működő külföldi dohánytermelőket is.)

Az egészségügyi miniszter szerint a cigaretták összetételének nyilvánosságra hozatala nem jelenti azt, hogy e “leírás” alapján a jövőben bárki elkészítheti például a Marlborót, ugyanis ehhez az összetétel mellett a pontos adagolást és a technológiai eljárást is ismernie kellene. Ez utóbi információk azonban csupán a Közegészségügyi és Környezetvédelmi Állami Intézet (RIVM) adattárában szerepelnek majd, azokat nem hozzák nyilvánosságra.

Interneten a cigiösszetevők

A rendelkezés eredetileg július elsején lépett volna hatályba, ám a gyártók néhány hetes halasztást kaptak. Az összetevők jegyzéke a holland egészségügyi minisztérium honlapján lesz megtekinthető (www.minvws.nl).

A RIVM szerint a dohánytermékek esetében mintegy hatszázféle összetevő létezik, de egy-egy cigaretta- vagy szivarfajta csupán körülbelül tucatnyi összetevőt tartalmaz. Ezek egy része, például a cukor-, a kakaó-, az édesgyökér-, a sherry- és a borkivonat alkalmas arra, hogy rövid idő alatt kialakítsa a függőséget a fiatalok körében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.