Belföld

Befektetésajánló – oda a kisbefektetői bizalom?

Kedvező fordulat ígérkezett a tőzsdén, a börzeélénkítő kormányprogram is hatni kezdett volna, de most újra a tolvaj szinonimájaként használják a bróker szót. Egy pályatárs véleménye.

Jól alakult eddig az év a részvénybefektetők számára, március óta 15 százalékkal emelkedett a magyar piac (az elmúlt 12 hónap piaci növekedése meghaladta a 20 százalékot), a forgalom határozottan javul, a vállalati eredmények is biztatóak. A fejlett amerikai és európai részvénypiacok ugyancsak jelentős növekedést könyvelhettek el. A nemzetközi és hazai részvényalapokban hosszú idő után újra jól fialt a befektetők pénze. És akkor tessék: bróker-gate! Arcul csapjuk a közízlést, az etikát és a bizalmat visszaédesgetni vágyó tőzsde vezetését.

Tőzsdekampány

 

A Jaksity-kapitány vezette börzehajó már jó egy éve vitorlázik a kisbefektetői bizalom helyreállítása,valamint az előbb említett megtakarítási szokások egészségesebb eloszlásának ismeretlen földje felé. Tudjuk azonban hogy ez hosszú út. Persze a kormány is számos, inkább gesztusértékű döntéssel próbálta helyreállítani a tőzsde egykori imázsát az Orbán-kormány fiaskóit követően. Eltörölték a magánszemélyek árfolyamnyereség-adóját, a privatizációban több szerepet szánnak a parkettnak, a magánnyugdíjpénztárak befizetését, ha lassan is, de emelték, sőt a múlt héten a kárpótlási jegyet is érdemes volt előkeresni és Forrás részvényre cserélni. 

„Köszön’, megvan!”

Ahogyan azt már sok tanult ember korábban is fejtegette, a magyar ember megtakarítási szokásai sajnos eltérnek a tengerentúlon vagy az eurózónában megszokottaktól. Míg a technológiai „boom” idején az USA-ban a megtakarítások közel fele vándorolt részvényekbe, addig nálunk jelenleg ez a mutató csupán 1,2 százalék.

A megtakarítások 8-10 százaléka még mindig lekötés nélkül folyószámlán csücsül, vagy otthon, a párna alatt hever. Nem számít kirívónak egy barátom igaz története a szabolcsi kis faluról, ahol az év utolsó napjaiban a nyugdíjasok szertartásszerűen elballagnak a postára, és kikérik a pénzüket. Megszámolják, majd egy elégedett „köszön’, megvan” után visszafizetik a pénztárba a jövő decemberi viszontlátásig.

A kisbefektetők részvényekbe vetett bizalmát elnyerni még mindig olyan szuperszenzitív feladat, mint hímes tojást patkolni. Az alternatív befektetési lehetőségek is egyre veszítettek korábbi fényükből.

Pedig az év eleji 5-6 százalékos banki betéti kamatszint már a kamatozó papírok esetében is fájdalomküszöb kellene, hogy legyen. Ezt a szintet egy-egy jól irányzott részvénytranzakcióval akár néhány nap alatt realizálhatjuk. Az ingatlanpiac egy évvel ezelőtt bekövetkezett megtorpanását követően az ingatlan sem akkora „biznisz”.

Mindezekből az következik, hogy a lakosság számára újra attraktív lehet a régről jól hangzó, egykori kárpótlásijegy-cserés, privatizációs sztorijai után tisztes profitot hozó, mára viszont regionális szereplővé cseperedett Mol, OTP, Richter vezette tőzsdei elit.


Tanulságok

Hány visszaélést kell még végignéznünk, míg rájönnek a kisbefektetők, hogy a megbízható, jó tanácsadó és bróker választása gyakran alapvetően meghatározza a jövőbeli részvényhozam mértékét. Persze a tőzsde vezetőségének most már tényleg útjára kellene engednie az aktív médiakampányt (reklámokat, a tőzsdei termékek népszerűsítését támogató akciókat). Mindemellett hosszú távú megoldásokra is gondolni kell, amelyek a lakosság megtakarításainak alapvető befektetési lehetőségeit teszik ismertté.

Talán az oktatási program részévé kellene válnia a pénz- és tőkepiaci alapismereteknek, illetve az alapfokú befektetési ismeretnek. Így nem fordulhatna elő, hogy azt sem tudja a szegény kisbefektető, milyen típusú, kockázatú terméket ajánl számára befektetési tanácsadója.

Bármennyire is tájékozott legyen a befektető, még mindig kockáztatja, hogy az általa választott alkuszcég dolgozói nem megfelelő gondossággal járnak el tranzakcióik teljesítésénél. Tehát fontos, hogy olyan partnert válasszunk, aki már bizonyított, nemcsak szakmailag, hanem morálisan is. Aki feltárja az adott döntés kockázatait, a bizonytalanságokat is, aki őszintén bevallja, ha valamely tanácsa rosszul sült el, aki nem futárral küldeti házhoz, készpénzben az esedékes hozamot, és egyáltalán, aki rendszeresen gondoskodik a megfelelő kimutatások megküldéséről.

Célravezető megoldás lehet jól prosperáló, megbízható cégek által kezelt befektetési alapokba fektetni (ezek rangsorát, teljesítményét a gazdasági lapok rendszeresen publikálják), valamint biztosítással egybekötött (úgynevezett unit-linked) befektetési terméket vásárolni. A biztos anyagi alapokon nyugvó bank vagy biztosító ugyanis már csak jó hírnevének megőrzése érdekében is fizetni fog ügyfeleinek, ahogyan ez a K&H esetében is bizonyára így lesz.

Ima a befektetőkhöz

Merem remélni, hogy a mostani botrány egyedüli, elszigetelt eset. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy sok szakember gyakran sziszifuszi munkáját tette tönkre a botrány. A vihar lassan elcsitul, bízzunk benne, hogy a csalók és bűntársaik elnyerik méltó büntetésüket, a brókerszakma becsülete hosszú távon nem sérül, és a szabolcsi kis falu polgárainak története is csupán jól hangzó anekdota marad, nem lesz jellemző a közeljövő kisbefektetőire. Ámen.

Ajánlott videó