Belföld

Prodi otthon támadja Berlusconit

Egységre szólította fel az olasz baloldali pártokat a 2004-es európai parlamenti választások előtt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és az olasz baloldal üdvöskéje, esetleges miniszterelnök-jelöltje Silvio Berlusconi jelenlegi kormányfő ellenében.

Prodi egy lapinterjúban azt tanácsolta a megosztott olasz ellenzéknek, hogy egységes listán induljanak jövő nyáron, ezzel is készülve a 2004-es olasz helyi-regionális és a 2006-os parlamenti választásokra.

A bizottsági elnök nyilatkozata alighanem Itálián kívül is felborzolja majd némileg a kedélyeket, mert az olasz elnökség megkezdése előtt sokan éppen attól tartottak, hogy Prodi és Berlusconi rossz viszonya és potenciális olasz belpolitikai vetélkedése kikerül az európai porondra – ahol, mint a két legfontosabb uniós intézmény vezetőjének, viszont szorosan együtt kellene működniük.

Prodi bizottsági mandátuma 2004 novemberében lejár, újraválasztása valószínűtlen, és sokak várakozása szerint újra beleveti majd magát az olasz politikai küzdelmekbe, ahol komoly ellenfele lehet Berlusconinak 2006-ban. Prodi 1996-ban már elnyerte egyszer a miniszterelnökséget az Olajfa-koalíció (Ulivo) élén, ami az első baloldali tömörülés volt a háború utáni olasz köztársaság történetében, amely hatalomra tudott jutni. A bizottsági elnök az elnökség első három hetében egyébként meglehetősen visszafogottan viselkedett, egyetlen alkalommal sem támadta Berlusconit, noha a botrányos kezdés miatt erre éppenséggel lett volna alkalma bőven.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik