Belföld

Júniusig 13 százalékkal nőtt a reálkereset

A bruttó átlagkereset 14,3 százalékkal, a nettó 18,1 százalékkal, a reálkereset 13,2 százalékkal nőtt az év első öt hónapjában az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Január-májusban a nemzetgazdaságban átlagosan 2,733 millióan álltak alkalmazásban, 0,8 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 0,5 százalékkal csökkent, míg a költségvetési intézményeknél 3,7 százalékkal nőtt az alkalmazásban állók száma.


Tavaly az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 18,6, a nettó átlagkereset 18,2 százalékkal emelkedett, a reálkereset 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH tájékoztatása szerint az idén január-májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 8,9, a költségvetési szférában 24,8 százalékkal nőtt a bázishoz képest.


A KSH a költségvetési terület magas keresetnövekedési ütemét azon tavalyi intézkedések áthúzódó hatásával magyarázza, amelyek az illetmények versenyszférához való felzárkóztatását célozták. Az idén az első öt hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 129,8 ezer forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 87,7 ezer forintot, a szellemieké 181 ezer forintot tett ki.  


A versenyszférában dolgozók átlagosan 120,9 ezer forintot, ezen belül a fizikaiak 85,6 ezer forintot, a szellemiek 191,2 ezer forintot kerestek a vizsgált időszakban. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók átlagosan 150,3 ezer forintot kerestek, 99 ezer forintot a fizikai foglalkoztatásúak, 171,3 ezer forintot a szellemi foglalkozásúak.


A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi tevékenység volt, 257,8 ezer forintos bruttó átlagkeresettel.  Ezt követte a vegyipar 174,6 ezer forinttal, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás 161,7 ezer forinttal.


A villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátásban foglalkoztatottak 158,3 ezer forintot, az oktatásban 156,2 forintot, a humán-egészségügyi ellátásban 139,5 forintot, valamint az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban 139,2 forintot vihettek haza havonta az év első öt hónapjában.


Legkevesebbet, átlagosan 70 ezer forintot a textília, textiláru, bőrtermék, lábbeli gyártásában kaptak a dolgozók, a máshova nem sorolt feldolgozóiparban 79 ezer forint volt a fizetés.
A mezőgazdaságban 83,8 ezer forint, a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban 84,4 ezer forintot, az építőiparban 87,7 ezer forintot kerestek a dolgozók január-májusban.


A KSH kimutatása szerint a nemzetgazdasági átlagos havi munkajövedelem az első negyedévben 134,8 ezer forint volt, ez 14,1 százalékos növekedést jelent a bázisidőszakhoz képest. A munkajövedelem kereseten felüli része január-májusban munkavállalónként átlagosan 3,8 százalék volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik