Belföld

Prága képzett keleti munkaerőt toboroz

Csehország képzett keleti munkaerő szervezett betelepítésével kívánja megoldani az egyre komolyabb problémává váló munkaerő hiányt. A munkaügyi és a népjóléti minisztérium által kidolgozott elképzelés megvalósítása július végén kezdődik - jelentette be szerdán Prágában Zdenek Skromach a tárca vezetője.

“Hivatalosan először Bulgáriát, Horvátországot és Kazahsztánt szólítjuk meg. Csehországi munkahelyet és hosszú távú tartózkodási engedélyt ajánljunk fel ezen országok azon lakosainak, akik tudnak csehül és angolul, s megfelelő szakmai képzettséggel rendelkeznek.


Az első körben 300 személyről lenne szó” – nyilatkozta Skromach. Megjegyezte, hogy ebből a 300-ból mintegy 150 már most Csehországban van alkalmazva. “Ha elfogadják ajánlatunkat, s megfelelnek a feltételeknek, akkor idővel családjukkal együtt a cseh állampolgárságot is megkapják” – tette hozzá a miniszter.

Az elképzelés gyökereit Csehország népesedésében kell keresni, alapvetően abban, hogy egyre kevesebb gyerek születik. A munkaügyi és népjóléti minisztérium szakértői még Skromach elődje Vladimír Spidla idején 2001-ben kiszámították, hogy ha a mai népességfogyás folytatódik, ami nagyon valószínű, akkor 2030-ban Csehországban mintegy 420 ezer munkaképes személy fog hiányozni a munkaerőpiacon.


Ezt a hiányt oldaná meg a szervezett betelepítés, ami egyébként a fejlett nyugati államokban már régóta nem ismeretlen fogalom. Prága elsősorban a volt Szovjetunió, valamint a többi kelet-európai ország olyan lakosaira számít, akik megfelelő képzettséggel,
nyelvismeretekkel rendelkeznek, fiatalok, gyermekeik vannak, s szeretnének Csehországban élni.

Vladimír Hruby, a tárca szóvivője kifejtette: Az elképzelések megvalósításának első szakasza számára olyan országokat kerestünk, amelyek feltételei sok mindenben hasonlítanak a csehekéhez. Például a hasonló történelmi tapasztalatok, nyelvrokonság, hasonló oktatási rendszer.

A csehországi letelepedés iránt érdeklődő személyeknek önállóan kell munkát találniuk, majd elintézni az ideiglenes vízumot. A próbaidő két és fél év. Ha ez alatt az idő alatt az érdeklődő megtartja munkahelyét, megtanulja a nyelvet, s lakhelyén nem kap az illetékes szervektől kedvezőtlen értékelést, akkor a tárca javasolni fogja az idegenrendészetnek, hogy adjon az illetőnek és családjának tartós letelepedési engedélyt, s rövidített eljárásban megkaphassa a cseh állampolgárságot.


A tárca ugyanakkor pontrendszer szerint értékelni fogja az érdeklődőket, akiknél a felső korhatár 43 év. Az érintettek plusz pontokat kapnak például azért, ha magasan szakképzett feleségük, vagy élettársuk, illetve legfeljebb három gyermekük van, vagy ha minél jobban bírják a cseh nyelvet.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik