Belföld

Új EU-direktíva a buszokról és teherautókról

Jelentősen szigorítják a közúti haszonjárművek technikai követelményeit egy készülő EU-direktívában.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy új szabályozást kezdeményez az Európai Tanács 70/156/EEC sorszámú, eddig 18 alkalommal módosított direktívája helyett. A változtatás értelmében a haszongépjárműveknek és a buszoknak a nemzeti jóváhagyás mellett a jövőben európai tanúsítvánnyal is kell rendelkezniük kell.

ABS, mozgássérült-feljáró

Az európai engedély beszerzéséhez egy sor technikai feltételnek kell majd megfelelni, s egyes követelményeknek várhatóan már 2006-tól eleget kell tenni. Európában nem közlekedhet majd például olyan busz vagy teherautó, amelynek fékberendezése nincs ellátva blokkolásgátlóval (ABS), nincs felszerelve speciális, a jelenleg általában használtnál hatékonyabb visszapillantó tükrökkel, meghatározott fényjelzéssel, élvédő csíkkal, a kerekek mögötti sárvédővel.

Ahhoz, hogy egy busz európai engedélyt kapjon, olyan építésűnek, kialakításúnak kell lennie, hogy arra a mozgássérültek is könnyen feljuthassanak.

A jelenlegi elképzelések szerint az új rendelkezések alkalmazása 2006-tól a gyártók számára lesz kötelező, 2010-től pedig csak a direktíva szerint felszerelt járművek közlekedhetnek majd az európai országutakon.

Forrás: www.euro.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik