Belföld

Az EU sürgeti a csatlakozók felkészülését

Az Európai Bizottság szerdán sürgette a tíz csatlakozó tagországot, köztük Magyarországot, hogy gyorsítsák fel uniós intézményeik kiépítését, ha a tervek szerint már január 1-jétől részesülni kívánnak a felzárkózást segítő strukturális és kohéziós alapokból.

A bizottság szerdán közzétett jelentése elismeréssel
nyugtázta a tíz leendő tagország intézményépítési erőfeszítéseit, de tíz olyan vonatkozást sorolt fel, amelyekben feltétlenül fel kell gyorsítani a haladásukat ahhoz, hogy már 2004. január 1-jétől pályázhassanak a regionális és strukturális alapokra. A két felzárkóztatási alapból 22 milliárd euró vár 2004 és 2006 között az új tagországokra.

A bizottság jelentése első helyen hívta fel a csatlakozók figyelmét a közbeszerzések rendezésére, mert az uniós normák átvétele itt nagy lemaradást mutat. Nagy jelentősége van az unió alapok kezelése intézményi hátterének és a tárcaközi együttműködéseknek. Egyes csatlakozóknál még nincs kellően tisztázva az uniós alapok helyi kifizető hatóságának függetlensége és igazoló szerepe. A bizottság aggódik, hogy a nem megfelelő elkészültség folytán a tíz ország nem lesz képes az alapokból pályázatokon nyerhető támogatások fogadására, sokkal nagyobb figyelmet kell tehát szánni a hátralevő időben a pályázati tervek megfelelő színvonalú kidolgozására, valamint a helyi társfinanszírozás forrásainak a felkutatására.

Michel Barnier, az EU regionális biztosa kijelentette, hogy a csatlakozó országok csak akkor tudják újévtől kezdve lehívni a strukturális és kohéziós alapokban számukra elkülönített kereteket, ha a megfelelő uniós törvényeket addig becikkelyezik. Günter Verheugen bővítési biztos sürgette a tíz országot, hogy gyorsítsák fel előkészületeiket, mert az idő rövid és a bizottság novemberben teszi közzé végső jelentését a tíz új ország csatlakozási felkészültségéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik