Belföld

Még egy óriás – újabb csőd az energiapiacon

Bekövetkezett Amerika történetének tizedik legnagyobb csődje. A Mirant a legutolsó áldozata annak a válságnak, amely az Egyesült Államok energiapiacát sújtja – írja a BBC.

Az atlantai központú áramszolgáltató óriáscég, a Mirant csődje brit elemzők szerint csak újabb állomása annak a válságnak, amelyet az Enron összeomlása váltott ki az amerikai energiapiacon. Részben ugyanis az Enron-ügy miatt megingott befektetői bizalom okozta a Mirant összeomlását is. Emiatt kellett a cég tőkepiaci helyzetét megszilárdítani, és ez csak a hitelek átstrukturálásával sikerülhetett (volna).


Az Enron-botrány és hatása

Az Enron Corporation, az USA (akkor még) hetedik legnagyobb vállalata 2001 decemberében ment csődbe. Az Enron-botrány nemzetközi válsághoz vezetett, amely megingatta az energiaipari vállalatokba vetett befektetői bizalmat. Ennél is súlyosabb volt viszont az az erkölcsi kár, amely a nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégeket, illetve a befektetési bankokat érte. Számos ilyen mamutvállalatról derült ugyanis ki az Enron kapcsán, hogy megtévesztették ügyfeleiket, a kis- és nagybefektetőket, illetve nem ellenőrizték megfelelően az Enron könyvelését.

A tizedik legnagyobb csőd Amerika történetében


A Mirant csődje a tizedik legnagyobb bukás az USA-ban – ha a mérlegfőösszeget tekintjük -, legalábbis a BankruptcyData.com összesítése szerint. A Mirant 11,4 milliárd dolláros adósságot hagy maga után, könyv szerinti vagyona pedig 20,6 milliárd dollárt tesz ki.

A Mirant adósságainak átütemezéséről a BBC értesülései szerint az utolsó pillanatig tartottak a tárgyalások, ám végül a cég kénytelen volt bejelenteni, hogy képtelen visszafizetni egy 1,1 milliárd dolláros törlesztési részletet.


Az utolsó napon 29 százalékot emelkedtek a részvények


A befektetők optimisták voltak, abban bíztak, hogy sikerült megkötni az átütemezésről a megállapodást, és így a legutóbbi kereskedési napon 29 százalékkal emelkedett a cég részvényárfolyama.

A Mirant gondjait nemcsak az Enron-válság okozta: a Mirant csődjét ugyanakkor az Enronhoz hasonlóan a magas beszerzési árak és az olcsó eladási lehetőségek váltották ki. Az elektromos áram ugyanis egyre kevesebbe került, vagyis a fogyasztói árak csökkentek, míg a beszerzett gáz drágult.


 A hitelezőket hibáztatja a Mirant

A Mirant vezérigazgatója, Marce Fuller nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezte: a hitelezők meggyorsították cége útját a csőd felé, azáltal, hogy elhúzták a társaság finanszírozásáról szóló tárgyalásokat. Fuller emlékeztet arra, hogy riválisai, a szintén energiatermeléssel foglalkozó Calpine Corp. és a Reliant Resources Inc. viszont elkerülték a csődöt.


Korábban már vádolták


A Mirantot korábban egyébként azzal vádolták, hogy egyike volt azknak a cégeknek, amelyek a kaliforniai áramválság idején manipulálták az árakat. A Mirant mindvégig tagadta ezt. A tizennégy amerikai szövetségi államban tevékenykedő cég 7000 embert foglalkoztat. Közleménye szerint ügyfeleinek meglévő szerződését teljesíti a vállalat.

A Bloomberg hírügynökség a Mirant csődjét az év legnagyobb vállalati bukásának minősítette. Érdekesség, hogy a hírügynökség szerint a mostani lépéssel a Mirant a kötvényeit lejegyző bankokat (így például a State Street Bank & Trust Co.-t) ugrasztja össze a hitelezőkkel, hiszen most a hitelezők állították le a Mirant további finanszírozását. A Mirantot finanszírozó pénzintézetek közül eddig a Citigroup és a Credit Suisse First Boston neve került nyilvánosságra.

A hitelezők egyébként egy 3,1 milliárd dolláros kölcsönt nem voltak hajlandók a Bloomberg értesülései szerint refinanszírozni. Mindez a kötvényeseket igen nehéz helyzetbe hozza, hiszen ők már most is a névérték kétharmadát sem érő értékpapírokat tartanak kezükben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik