Belföld

Cáfolja Rejtő és Kulcsár barátságát a K&H Bank

Az elmúlt napokban a K&H Equities-zel kapcsolatban megjelent híresztelésekre és kérdésekre válaszolva a K&H Bank részletes tájékoztatást adott az ügy néhány újabb fejleményéről.

A pénzintézet így például leszögezi, hogy a Bankcsoport minden tagja, így a bankfiókok is a normál ügymenet szerint működnek, a brókercégnél feltárt szabálytalanságoknak semmilyen hatása sincs az ügyfelek kiszolgálására. A Bank és a Bankcsoport az ügyfelek által kezdeményezett minden tranzakciót teljesít.

2003. július 15-én megkezdődik a június 30-án lejárt Pillér II. befektetési jegy kifizetése. A Prudent Invest által kibocsátott zárt végű befektetési jegy tulajdonosai a hozamokkal növelt névértékhez a szerződésük szerinti befektetési szolgáltatóknál – így a K&H Bank 115 kijelölt fiókjában is hozzájuthatnak. A kifizetések az érintett bankfiókokban az ügyfélforgalom növekedését eredményezhetik, ez azonban semmilyen kapcsolatban nem áll az Equities brókercég ügyével. A befektetési jegy lejáratának dátumáról, a kifizetés módjáról az ügyfeleket a kibocsátó, Prudent Invest 2003. július 8-án közleményben tájékoztatta.

Nőtt a bank betét- és hitelállománya

A közlemény szerint a feltárt szabálytalanságok az Equities brókercég egy üzletágának, a befektetési tanácsadói üzletág, azon belül egy tanácsadó ügyfeleit, azon belül is egy szűk kört érintenek. A Bankcsoport semmilyen más ügyfelét az ügy semmilyen módon nem érinti.

A K&H Bank lakossági betétállománya az elmúlt hetekben több mint hárommilliárd forinttal, vállalati betétállománya több mint tízmilliárddal növekedett. A K&H Bank lakossági hitelállománya az elmúlt hetekben hétmilliárd forinttal, a vállalati hitelállomány 30 milliárddal növekedett. A K&H Bank lakossági és vállalati ügyfeleinek száma az elmúlt hetekben tovább nőtt.

Gáldinak nem volt szerepe az ügyben

Az ügy egy másik vonatkozásával kapcsolatban a pénzintézet leszögezi: Gáldi György több mint 10 éve dolgozik a K&H Bank strukturált és projektfinanszírozási részlegénél, 1998 óta üzletág igazgatóként, 2001 elejétől pedig ügyvezető igazgatóként. Ez a munkakör az infrastruktúra-fejlesztés során szükséges strukturált technikák alkalmazását hasznosító energetikai, távközlési ingatlanfejlesztési, ipari és közlekedési projektek megvalósítását szolgálja, hosszú távú hitelezési konstrukciók kidolgozásával és alkalmazásával. Több mint másfélszáz, összességében több száz milliárd forint értékű, a magyar gazdaság számára értékes beruházás, sikeres megvalósítása fűződik az általa vezetett főosztály tevékenységéhez.

Gáldi György soha, semmilyen módon nem kapcsolódott a K&H Equities tevékenységéhez. Kulcsár Attilával felettesi vagy beosztotti viszonyban nem állt, jelentési, beszámolási kötelezettség közöttük soha nem volt. Gáldi György az Állami Autópálya Kezelő Rt. igazgatóságában nem a Bank delegáltjaként, hanem erre a szerepkörre felkért és ezt a Bankban bejelentő gazdasági és műszaki szakemberként, magánemberként vesz részt. A K&H Bank az ÁAK és annak jogelőd cégei részére 1996 óta pályázaton elnyert megbízás alapján nyújt teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat.

Gáldi György szakmai hátterét nemcsak 3 szakirányú diplomája (pénzügyi és közlekedésmérnöki) támasztja alá, de ezt tükrözi az is, hogy rendszeres előadója hazai és külföldi szakmai konferenciáknak, továbbá autópálya-üzemeltetést végző gazdasági társaság (Magyar Transroute Rt.) felügyelő bizottságának korábban hat éven át (1993-tól 1999-ig) már tagja volt.

Gáldi György Bankban folytatott ügyvezető igazgatói munkája és az ÁAK-ban 2002 júliusa óta végzett – operatív feladatokra soha nem kiterjedő – igazgatósági tagsága egymástól teljes mértékben elkülönült. A K&H Equities és az ÁAK közötti jogviszonyról az ÁAK teljes igazgatósága, így Gáldi György is, csak a 2003. június 4-i igazgatósági ülésen kapott tájékoztatást. Az ÁAK-t a K&H Bankcsoporttal folytatott kapcsolatból származóan semmilyen anyagi kár soha nem érte.

Gazdasági szakmai tevékenységétől elkülönülten Gáldi György közéleti szerepet is vállalt, számos, alapvetően lakóhelyén, Törökbálinton működő civil szervezet tagjaként ill. közel egy évtizede önkormányzati képviselőként. Ebből származó preferenciák vagy diszpreferenciák – a Bank alapvető normáinak megfelelően – sohasem érvényesültek. Gáldi György – a K&H Bank belső szabályainak megfelelően – közéleti szerepvállalásáról munkaadóját minden esetben megfelelően tájékoztatta.

Rejtő nem volt Kulcsár barátja

Rejtő E. Tibor nem volt személyes jó barátja Kulcsár Attilának; mint a Bank vezetője munkakapcsolatban állt vele – közli a pénzintézet. Rejtő E. Tibort és családját semmilyen rokoni szálak nem fűzik a K&H Bankcsoport tulajdonosa, a KBC munkatársaihoz. A K&H Bank vezetése soha nem utasította Kulcsár Attilát semmilyen szabálytalanság elkövetésére, vagy egyes ügyfelek különleges bánásmódban részesítésére. A Bank vezetői semmilyen formában nem érintettjei a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyleteknek. Azok az Equities egy befektetési tanácsadójához kapcsolódnak. A lemondását 2003. július 10-én benyújtó Rejtő E. Tibor és a belső ellenőrzésért felelős vezérigazgató-helyettes. Ludo Jacobs erkölcsi megfontolásból döntött így.

Az ügyfeleket kártalanítják

A brókercég felvette a kapcsolatot és számlatörténet egyeztetést folytat minden egyes esetlegesen érintett ügyféllel, akiknek befektetési tanácsadói szerződése volt a brókercéggel. Az egyeztetés célja a teljes számlatörténet rekonstruálása, a valós és igazolt követelések és az eddigi tényleges és valós hozamok és teljesítések mindkét fél általi elfogadása és igazolása. Az így megállapított egyenlegeket a brókercég jogos követelésnek tekinti, és minden ilyen igazolt követelést teljesít. A brókercég ügyfeleivel semmilyen különalkut nem köt. Az Equities és a Bank nemzetközi tulajdonosai, a KBC Bank és az ABN Amro Bank biztosítják, hogy az Equities ezen kötelezettségének minden körülmények között megfeleljen.


A K&H Bank nem konszolidálja a K&H Equitiest

A vizsgálat jelenlegi állása szerint maximum 60-70, az Equities-zel befektetési tanácsadói szerződésben álló ügyfél lehet érintett. Az Equities, az ügyfelei számára már kifizetett valós hozamokat nem követeli vissza. Nem voltak és nincsenek különleges bánásmódban részesített ügyfelek a Bankcsoportban. A K&H Bankcsoport soha nem rendelkezett semmilyen érdekeltséggel a sajtóban Kulcsár Attila nevéhez kapcsolt KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft-vel.

A brókercég tulajdonosai rendelkeznek teljes körű, a dolgozók által elkövetett szabálytalanságok okozta károkat is lefedő nemzetközi bankkockázati viszontbiztosítással. A K&H Bank, mint kisebbségi tulajdonos nem konszolidálja Bankcsoporti mérlegébe a K&H Equities-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik