Belföld

Magyarország a negyedik helyen a horvát befektetői toplistán

A Deutsche Telekom után várhatóan a Molé lesz a legnagyobb horvátországi befektetés. Ha az üzletet jóváhagyják, a befektetői toplistán Ausztria, Németország és az USA után a negyedik helyre kerülhet hazánk.

Magyarország több mint 600 millió dolláros befektetéssel a negyedik helyre tört fel Horvátországban a külföldi tőkebefektetők toplistáján – írta hétfői számában a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint a horvátországi idegenforgalomban több mint 100 millió dollárra becsült magyar tőkebefektetéssel és a Mol Rt. INA-részvényekért felkínált 505 millió dollárjával, több mint 600 millió dolláros befektetéssel Magyarország nem csak hogy szorosan felzárkózott a toplistát vezető Ausztria, Németország és az Egyesült Államok mögé, megelőzve Nagy-Britanniát, de a Mol 505 milliójánál csak a Deutsche Telekom 840 millió dollárja nagyobb egyedi befektetés.

A Mol más befektetések előtt is kaput nyithat a kőolaj- és a fölgáz-feldolgozásban – írta a Vecernji list. A lap szerint amíg az osztrákok és a németek befektetéseik zömét a távközlésbe és a pénzügyekbe, bankokba, biztosító társaságokba irányították, a horvátországi magyar tőkebefektetés stratégiai terve az idegenforgalom, az olajüzlet, a fiumei kikötő fejlesztése és a jobb forgalmi összeköttetés felé fordulás.

Első betörése az idegenforgalomban volt a magyar tőkének Horvátországban. A tribunji jachtkikötő megépítésével, a primosteni szállodák megvételével, valamint a Hvar-szigeti jelsai szállodák várható megvásárlásával a magyarok a legnagyobb szálloda-ipari vállalkozókká válnak Közép-Dalmáciában – írta a Vecernji list.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik