Belföld

Brókerbotrány – pikáns MSZP-s kapcsolat

A Pest megyei közgyűlés MSZP frakciójának tagja Gáldi György, a K&H Bank strukturált finanszírozási főosztályának vezetője, igazgatósági tagként vesz részt az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. munkájában is. Gáldi nem a bank képviselőjeként szerepel az igazgatóságban.

Újabb pikáns politikai kapcsolattal gazdagodik a Pannonplast-K&H-ÁAK-sztori, vagy másképpen: a harmadik évezred brókerbotránya. A Pest megyei közgyűlés MSZP frakciójának

tagja, Gáldi György egy személyben látja el a K&H Bank strukturált finanszírozási főosztályának vezetői teendőit, igazgatósági tagként pedig részt vesz az Állami Autópálya Kezelő Rt. munkájában. Információink szerint Gáldi nem a bank képviselőjeként szerepel az igazgatóságban, a feladatra végzettsége (közlekedési mérnök) alapján találták alkalmasnak.


Az állami társaságról korábban kiderült, felesleges pénzét a K&H Equities brókercégénél helyezte el és így pénzügyi hátteret nyújtott a Pannonplast részvények szabálytalan felvásárlásához.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a Britton és a Pevdi kft.-t megbírságoló június 16-i határozatában még névtelenül szerepelő cég vezérigazgatóját Bitvai Miklóst – akinek fia szintén a K&H Bank alkalmazásában áll – némi tétovázás és az ÁAK vezetőségének látszólagos ellenkezésének dacára éppen amiatt menesztette a társaság felügyeletét ellátó gazdasági minisztérium, mert nem a tőle elvárható gondossággal bánt a rá bízott cég pénzével. (Lásd Pannonplast-lavina – menesztették az ÁAK vezérigazgatóját című írásunkat!) A PSZÁF határozatának megjelenése előtt három ismeretlen tettes bántalmazta Szász Károly felügyeleti vezetőt, így a határozat a korábbiaknál jóval nagyobb nyilvánosságot kapott.


 Gáldi Törökbálinton

Gáldi György a Civil Fórum és az MSZP jelöltjeként nyert a 2002-es önkormányzati választáson Törökbálint 4-es számú egyéni választókerületében, 1995 óta pedig a Pest Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja.

Gáldi György egyelőre nem válaszolt a Figyelő azon kérdésére, hogy milyen hivatali és személyes kapcsolatban állt a K&H Equities sikkasztással gyanúsított befektetési tanácsadójával, Kulcsár Attilával, aki a K&H Bank ügyvezető igazgatójaként dolgozott, illetve, hogy banki alkalmazottként vagy az ÁAK Rt. igazgatósági tagjaként tudott-e az állami autópályapénzek felhasználásáról, és hogy politikai funkciójának van-e bármilyen köze az ügyhöz.


Politikusok és a K&H


Gáldi nem az első politikus, akit kérdőre vonnak a brókerbotrány kapcsán. Korábban Rogán Antal Lamperth Mónika belügyminiszter férjét próbálta belekeverni az egyre zavarosabbnak látszó ügybe, amelyből végül egy bocsánatkéréssel volt kénytelen kihátrálni. A sikertelen akció után László Csaba pénzügyminisztert vette célba az ellenzéki politikus. A Pénzügyminisztérium még csütörtökön, közleményben reagált. Eszerint László, aki 2001 februárjától 2002 februárjáig a K&H Bank integrációért felelős vezérigazgató-helyettese volt, egyetlen konkrét befektetést, értékpapír-ügyletet vagy ügyfélszámlát sem felügyelt.


Csányi is cáfol


Időközben Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója cáfolta azokat a napilapokban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint kapcsolatban állt volna a K&H Equities-zel. A bank közleményének tartalma szerint Csányi soha nem volt a K&H brókercégének ügyfele, sem telefonon nem beszélt, sem személyesen nem találkozott Kulcsár Attilával, a K&H volt igazgatójával, illetve a K&H Equities korábbi befektetési tanácsadójával.


A jövő heti Figyelő címlap-összeállításban foglalkozik politika és gazdaság összefonódásával a Pannonplast-üggyel kapcslatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik