Belföld

Három céget marasztalt el a felügyelet

Itt olvasható a határozat, melyre a PSZÁF elnöke, Szász Károly hétfői bántalmazásával kapcsolatban utalt. A felügyelet a Kartonpack, a Britton Capital és a Pevdi cégeket marasztalta el a Pannonplast feletti irányítás megszerzésének körülményei miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt hatmillió forint megfizetésére kötelezte a Britton Capitalt, öt és félmillió forintos büntetést szabott ki a Pevdi Kft.-re. A nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés bejelentésére és közzétételére vonatkozó szabályai érvényesülésének vizsgálatát a Pannonplast egyik részvényese kérte a felügyelettől még 2003 áprilisában.


A kérelmező a rendelkezésére álló információk alapján arra következtetett, hogy a Pevdi Kft. befolyásszerzése mögött a társaság egy másik olyan részvényese állhat, amellyel együtt – összehangolt magatartás eredményeként – a Pannonplast Rt. felett a bejelentett mértéknél ténylegesen jóval jelentősebb befolyással rendelkezik. A felügyelet szerint az összehangolt magatartás a Pevdi Kft., a Kartonpack Rt., valamint a Britton Kft. vonatkozásában merült fel.


A felügyelet elnöke, Szász Károly a hétfői, személyét ért támadás után elmondta: véleménye szerint egy hétfői napon megjelenő felügyeleti határozat lehet a fenyegetés hátterében. A keddi napon semmilyen egyéb elmarasztaló határozatot nem adott ki a PSZÁF.


A határozat teljes szövege:


III.86.192/2003/B. számú határozat a Pannonplast Rt-ben történt befolyásszerzés tárgyában hozott felügyeleti intézkedésről


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (továbbiakban: Felügyelet) által a PEVDI Divat Kft. (2700 Cegléd, Déli u. 23-27., továbbiakban: PEVDI Kft.) a Pannonplast Műanyagipari Rt-ben (1225 Budapest, Nagytétényi út 216-218., továbbiakban: Pannonplast Rt.) történt tulajdonszerzése tárgyában folyamatban lévő eljárás során a mai napon az alábbi határozatot hozom:


1. Megállapítom, hogy a Britton Capital & Consulting Befektetési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (1137 Budapest, Újpesti rkp. 1., továbbiakban: Britton Kft.) a Kartonpack Dobozipari Rt. (4030 Debrecen, Galamb u. 11., továbbiakban: Kartonpack Rt.) és a PEVDI Kft. a Pannonplast Rt-ben a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (továbbiakban: Tpt.) 65. § (4) bekezdése szerinti befolyással rendelkezik.


2. Felszólítom a Britton Kft-t, a Kartonpack Rt-t és a PEVDI Kft-t, hogy a Felügyelet jelen határozatának meghozatalát követő két napon belül a 1. pontban körülírt befolyásuk mértékét a Pannonplast Rt. igazgatóságának jelentsék be, illetve a bejelentéssel egyidejűleg kezdeményezzék annak közzétételét.


3. Megállapítom, hogy 2. pontban körülírt kötelezettség teljesítéséig az 1. pontban nevezett társaságok a Pannonplast Rt-vel szemben tagsági jogaikat nem gyakorolhatják.


4. A nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft-t 6.000.000 Ft (azaz hatmillió forint) és a PEVDI Kft-t 5.500.000 Ft (azaz ötmillió-ötszázezer forint) bírság megfizetésére kötelezem.


A bírságot “felügyeleti bírság” megjelöléssel a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül kell a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10032000-00283834-00000000 számú bankszámlájára befizetni.


A felügyelet határozata ellen közigazgatási úton fellebbezésnek nincs helye, azonban a kézbesítéstől számított 30 napon belül keresettel a határozat bíróság általi felülvizsgálata kérhető.


A felügyelet indoklása és a részvénytranzakciókról szóló részletes magyarázat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik