Belföld

Pannonplast-lavina – menesztették az ÁAK vezérigazgatóját

A minisztérium fokozott gondatlanságról beszél, az autópálya-kezelő szerint hamis színben tüntetik fel a történteket, amelyen ráadásul félmilliárdos haszna volt a cégnek.

A gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatójának munkaviszonyát – közölte a tárca. A cég élére Tímár Józsefet nevezték ki. Erről már Bodnár Zoltán, az ÁAK igazgatóságának elnöke tájékoztatta a sajtót Budapesten. Az ÁAK új vezérigazgatója eddig a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alá tartozó Állami Közúti Műszaki és Információs (ÁKMI) Kht. igazgatója volt.

Bitvai Miklós menesztésének oka a Csillag István miniszter által az Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaságnál (ÁAK Rt.) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) határozatával kapcsolatban elrendelt belső ellenőri vizsgálat eredménye.

A felügyelet a K&H-nál  

A PSZÁF időközben a helyszíni célvizsgálatot kezdett a K&H Equities Rt.-nél, amely kiterjed a kereskedési könyv vezetésének ellenőrzésére is. A vizsgálat a felügyelet szerint nincs szoros kapcsolatban a K&H Equities Rt.-nek a Pannonplast Rt.-ben való befolyásszerzésekben játszott szerepével, azt csupán az motiválta, hogy felügyelet szokatlan ügyletekre lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is. A felügyelet a közelmúltban pénzbírságot szabott ki a Pannonplast Rt. két tulajdonosára, a Britton Kft.-re és a Pevdi Kft.-re, mert megítélése szerint megsértve a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzés szabályait, összehangoltan szereztek részesedést a Pannonplast Rt.-ben. A felvásárlási tranzakcióhoz a forrást 464 millió forint erejéig a felügyelet szerint egy állami tulajdonú társaságtól – mint időközben kiderült, ez az Állami Autópálya Kezelő Rt. (Á AK) – származó átutalások biztosították. A K&H Bank, illetve a K&H Equities a felügyeleti vizsgálat szerint a teljes konstrukció pénzügyi koordinálásában, szervezésében vállalt – a technikai végrehajtáson jelentősen túlmutató – szerepet. További érdekesség, hogy a vagyonkezelésre és a portfoliókezelésre a társaságnak nem volt engedélye. A K&H Equities Rt.-nél ugyanakkor azt állítják: ilyen tevékenységeket nem is végeztek. Ennek némileg ellentmond, hogy Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. volt vezérigazgatója több sajtónyilatkozatában is vagyonkezelésről beszélt a társasággal való kapcsolatról szólva.

Valós elemek hamis színben?

Az autópálya-kezelő tájékoztatása szerint az említett felügyeleti határozatban foglaltak sértik a cég üzleti jó hírét, és valós elemeket hamis színben tüntetnek fel. Ezért az ÁAK igazgatósága pénteken úgy döntött: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a határozattal kapcsolatban jogorvoslattal éljen a közigazgatási bíróságon.

Bodnár állítása szerint az ÁAK, amint tudomást szerzett a 2002 novemberében a K&H Equities-szel kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásainak megszegéséről, felmondta a szerződést a brókercéggel, és az ott elhelyezett pénzt átutalta egy kereskedelmi bankhoz. Az ÁAK igazgatósági elnöke kiemelte, hogy a társaságot pénzügyi kár nem érte. A brókercéggel kötött szerződés hat hónap alatt 540 millió forintnyi nyereséget eredményezett az autópálya-kezelőnek.

Az autópálya-kezelő igazgatósága arról is döntött, hogy felülvizsgálja a társaság szervezeti és működési szabályzatát, valamint pénzutalványozási rendjét. Ez azt is jelentheti, hogy a jövőben bizonyos értékhatár felett csak az igazgatóság jóváhagyásával lehet pénzügyi megbízást adni brókercégek számára.

Fokozott gondatlanság?

A tárca azonban másként látja a helyzetet. A FigyelőNethez eljuttatott minisztériumi közlemény a rendkívüli felmondást tényét azzal indokolja, hogy az ÁAK Rt. vezérigazgatója a rendelkezésére álló, átmenetileg szabad pénzeszközöket folyamatos felhasználásuk ellenőrizhetőségét nem biztosítva helyezte el befektetési szolgáltatónál.

A gazdasági tárca szerint így vált lehetővé, hogy a K&H Equities mint befektetési szolgáltató a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegve – az ÁAK Rt. tudta, és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint az ÁAK Rt.-t nem teljes körűen és valótlanul tájékoztatva – a saját céljainak megfelelően használta a megbízó pénzeszközeit. Az ellenőrzés eredménye alapján megállapítható, hogy a vezérigazgató nem felelt meg a vezető tisztségviselőtől elvárható fokozott gondosságra vonatkozó követelményeknek, következésképpen a gazdasági társaság érdekeit súlyosan veszélyeztette.

(A sajtóban korábban több olyan hír jelent meg, mely szerint a Britton és a Pevdi Pannonplastban megszerzett tulajdonrészének vásárláshoz az ÁAK pénzét is felhasználták.)

Még több vizsgálat

A belső vizsgálat eredményéről a miniszter tájékoztatta az ÁAK Rt. igazgatóságát is. Egyben felkérte, hogy a minisztériumi vizsgálatot kiegészítendő végezzen részletes, mindenre kiterjedő ellenőrzést az ÁAK és a K&H Equities közötti szerződések létrejöttének körülményeiről és az ezek keretében megvalósult pénzügyi tranzakcióról.

Mivel a GKM szerint a felügyelet által nyilvánosságra hozott határozat nem tisztázza a K&H Equities felelősségét, ezért felkérte az állami céget, hogy az tegyen bejelentést a felügyeletnél. Ebben mint a K&H Equities ügyfele kérje annak megállapítását, hogy a befektetési szolgáltató eljárása törvényes és szerződésszerű volt-e. A vizsgálatok eredményeitől függően az ÁAK-nak döntenie kell az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás kezdeményezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik