Belföld

Medgyessy találkozott a partiumi magyarság képviselőivel

admin
admin

2003. 07. 10. 16:39

Medgyessy Péter csütörtökön fogadta az erdélyi Partium magyarságának képviselőit. A találkozón a Romániai Magyar Demokrata Szövetség partiumi szervezeteinek vezetői, köztük a román parlament szenátorai és képviselői, megyei és önkormányzati tisztségviselői vettek részt.

A küldöttség tagjai a régió magyarságának helyzetét ismertetve azokról a tervekről és elképzelésekről szóltak, amelyek a Partium gazdasági és társadalmi megerősödésének esélyeit hivatottak növelni. Nagy jelentőségű eseménynek nevezték, hogy az anyaország miniszterelnöke – kisebbségbe kerülésük óta először – hivatalában fogadta a térségben élők küldötteit, lehetőséget biztosítva számukra közvetlen véleménycserére és együttgondolkodásra.

A megbeszélés során a kormányfő egyetértett azzal, hogy a regionális terveket már az európai uniós tagságra való felkészülés alatt el kell készíteni, illetve meg kell kezdeni azok közös végrehajtását. Közös célként fogalmazódott meg az is, hogy az eddigieknél nagyobb figyelmet kapjon a szórvány-magyarság nyelvi, kulturális és gazdasági helyzete, s boldogulásuk, szülőföldön maradásuk feltételeinek javítása.

A találkozón szóba került a kelet-magyarországi és a partiumi térséget összekötő közutak, vasutak és határátkelők fejlesztése. Üdvözölték, hogy mind a magyar, mind a román miniszterelnök támogatja az észak-erdélyi autópálya megépítését. Medgyessy Péter elismeréssel szólt a korszerű tejtermelő farm-gazdaságok, valamint a hátrányos adottságú Szilágyság mezőgazdasági fejlesztéséből részt vállaló beruházások ösztönzéséhez kapcsolódó elképzelésekről.

A megbeszélésen megvitatták a partiumi régió turisztikai lehetőségeinek jobb kihasználásával kapcsolatos elképzeléseket, különösen a történelmi emlékhelyekre és a gyógyvizekre épülő terveket. A kormányfő felhívta a figyelmet azokra a lehetőségekre, melyek a Corvinus Befektetési Társaságnál, illetve más, a szomszédos országokban történő befektetések és beruházások támogatását segítő intézmények révén rendelkezésre állnak.

A közös magyar kultúrkincs megőrzésének, ápolásának és átörökítésének fontosságát szem előtt tartva áttekintették a régió jelentős műemlékeivel kapcsolatos teendőket és megállapodtak arról, hogy ezekről közös középtávú intézkedési terv készül a MÁÉRT illetékes szakbizottsága számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.