Belföld

Az év első öt hónapjában stagnáltak a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala 2003 január-májusban megegyezett az előző év azonos időszakában mérttel, májusban 5,2 százalékkal nőtt 2002 májusához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közleménye szerint az idén az első öt hónapban a növénytermelési és kertészeti termékek árszínvonala 2,4 százalékkal nőtt, míg az élő állatok és állati termékeké 5,1 százalékkal csökkent. Az idén áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 3,4 százalékkal csökkentek egy év alatt, az első négy hónapban megegyeztek az előző év azonos időszakában mérttel. Tavaly az első öt hónapban a mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal, májusban 16,8 százalékkal csökkentek 2001 azonos időszakához képest.

Január-májusban a gabonafélék árszintje 7,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmezési célú burgonya ára 23,8 százalékkal, a fő gabonafélék közül a kukorica pedig 18 százalékkal emelkedett, ez utóbbi a tavalyi azonos időszakban 37,4 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék termelői árai átlagosan 9,9 százalékkal nőttek 2003 első öt hónapjában, ebben az időszakban a jelentősebb termékek közül a fejes saláta ára 30 százalékkal növekedett, a paradicsom felvásárlási ára megközelítőleg azonos volt az egy évvel korábbival.

A vágóállatok termelői ára 10,7 százalékkal elmaradt az előző évi január-májusitól, ezen belül a vágósertés ára 19,3 százalékkal, a vágóbaromfié 3,9 százalékkal csökkent, a vágómarha ára – vágóborjú nélkül – 2,6 százalékkal, a vágóborjú ára 23,6 százalékkal emelkedett.

A tehéntej termelői ára nem változott, a tyúktojásé 6,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2002. január-májusban.

A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonalának májusban, az előző év azonos időszakához mért 5,2 százalékos növekedésén belül a növényi termékek termelőiár-indexe 13,8 százalékkal emelkedett, az élő állatoké és állati termékeké 6,6 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik