Belföld

Sztárgázsit kapnának a professzorok

admin

2003. 07. 09. 08:53

Az egyetemi oktatók fizetésének két-háromszorosát kitevő "sztárgázsival" neves professzorokat csábíthatnak magukhoz az egyetemek – ezt az elképzelést is tartalmazza az új felsőoktatási törvény koncepciója, amely több variációt is tartalmaz az egyetemi oktatók foglalkoztatására.

A Magyar Hírlap beszámol arról, hogy az egyik verzió szerint megmarad az oktatók közalkalmazotti státusa, a másik szerint azonban el lehet térni ettől. Erre leginkább akkor lehet szükség, ha az egyetem egy-két szemeszterre igazi “nagyágyút” szeretne megnyerni magának, akinek akár a hivatalos oktatói fizetés két-háromszorosát is ki lehetne fizetni.

A tervet élesen ellenzi a felsőoktatási szakszervezet, mondván, az egyetemi oktatók így kikerülnének a közalkalmazotti körből.
Hangsúlyozottan vitaanyagról van szó – mondta kérdésünkre Magyar Bálint oktatási miniszter, senkinek nem sérülnek szerzett jogai.

“Nem lehet mindenkit kitaszítani a védettséget nyújtó közalkalmazotti státusból” – mondta a miniszter. A jövőben azonban az egyetemeknek is versenyezniük kell egymással a hallgatókért, így a híres professzorok megnyerése is növelheti az intézmények vonzerejét. “Ha nem lesz verseny a hazai egyetemek között, az uniós csatlakozás után a nemzetközi színtéren sem állják meg a helyüket” – jelentette ki az oktatási miniszter.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.