Belföld

Sztárgázsit kapnának a professzorok

Az egyetemi oktatók fizetésének két-háromszorosát kitevő "sztárgázsival" neves professzorokat csábíthatnak magukhoz az egyetemek – ezt az elképzelést is tartalmazza az új felsőoktatási törvény koncepciója, amely több variációt is tartalmaz az egyetemi oktatók foglalkoztatására.

A Magyar Hírlap beszámol arról, hogy az egyik verzió szerint megmarad az oktatók közalkalmazotti státusa, a másik szerint azonban el lehet térni ettől. Erre leginkább akkor lehet szükség, ha az egyetem egy-két szemeszterre igazi “nagyágyút” szeretne megnyerni magának, akinek akár a hivatalos oktatói fizetés két-háromszorosát is ki lehetne fizetni.

A tervet élesen ellenzi a felsőoktatási szakszervezet, mondván, az egyetemi oktatók így kikerülnének a közalkalmazotti körből.
Hangsúlyozottan vitaanyagról van szó – mondta kérdésünkre Magyar Bálint oktatási miniszter, senkinek nem sérülnek szerzett jogai.

“Nem lehet mindenkit kitaszítani a védettséget nyújtó közalkalmazotti státusból” – mondta a miniszter. A jövőben azonban az egyetemeknek is versenyezniük kell egymással a hallgatókért, így a híres professzorok megnyerése is növelheti az intézmények vonzerejét. “Ha nem lesz verseny a hazai egyetemek között, az uniós csatlakozás után a nemzetközi színtéren sem állják meg a helyüket” – jelentette ki az oktatási miniszter.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik