Belföld

Szerbiában lesz elegendő gabona

admin
admin

2003. 07. 09. 12:22

A szerbiai mezőgazdasági miniszter cáfolja, hogy az aszálykárok miatt az ország gabonaimportra szorul. Az IZIT piackutató intézet hétfőn olyan jóslást tett közzé, hogy Szerbia gabonatermése 40-45 százalékkal csökkenhet az idén, és emiatt az ország importra szorulhat. Az intézet szerint az idei termés várhatóan 1,2-1,3 millió tonnát érhet el, ami nem elégséges a hazai kereslet kielégítésére.

Zoran Jevtic szerbiai mezőgazdasági miniszter szerint az IZIT becslése nem fedi a valóságot. Szerinte az ideig gabonatermés 29 százalékkal marad el az elmúlt három év átlagánál, és Szerbia nem szorul majd a gabona behozatalára. Eddig a termőföldek 82 százalékán fejeződött be az aratás, és 1,25 millió tonna búzát takarítottak be a tervezett 1,4 millió tonna helyet. Az idei teljes gabonatermés mintegy 1,42 millió tonna lesz majd, s ez a mennyiség – Jevtic szerint – a rendelkezésre álló tartalékokkal együtt elegendő a szükségletek kielégítésére.

Az aszálykárokban leginkább Bánát és Bácska északi területeit, illetve Negotin térségét sújtották. A kárrendezésről szóló minisztériumi javaslatot várhatóan a jövő hét elején vitatja meg a kormány – mondta Jevtic. Az IZIT szerint Szerbiában 1,6 millió gabonát fogyasztanak és – az intézet értesülései szerint – a tartalékok nagysága legfeljebb 200-300 ezer tonna lehet.

Jevtic szerint az sem fedi a valóságot, hogy a kormány június 27-én betiltotta a gabonafélék kivitelét. A miniszter szerint csupán exportkorlátozásról van szó, hogy ne sodródjék káoszba a szerbiai gabonapiac.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.